Majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene va interzice culturile de organisme modificate genetic

Data publicarii: 06-10-2015 | Mediu

Mai mult de jumatate din cele 28 de membre ale Uniunii Europene intentioneaza sa interzica culturile de organisme modificate genetic (OMG), asteptand aprobarea autoritatilor europene de reglementare, transmite Bloomberg.

Un numar de 19 state europene au cerut ca pe o parte sau pe intreg teritoriul lor sa fie interzise culturile de OMG. In conformitate cu un act normativ adoptat in luna martie a acestui an de Consiliul European, tarile membre UE au dreptul de a interzice sau de a aproba culturile de organisme modificate genetic pe teritoriul lor. Solicitarile tarilor care opteaza pentru interzicere trebuie comunicate marilor companii din sectorul agricol, precum Monsanto sau Dow, pentru a putea opri cultivarea OMG autorizate deja in UE sau care sunt in mijlocul procesului de autorizare.

'Asa cum arata numarul de cereri din partea statelor membre, guvernele nationale folosesc aceasta legislatie pentru a avea un rol mai important in deciziile privind cultivarea teritoriilor lor', se arata intr-o declaratie a Comisiei Europene publicata duminica.

Statele care si-au exprimat optiunile privind culturile de OMG sunt: Austria, Belgia (in regiunea Valonia), Bulgaria, Croatia, Cipru, Danemarca, Franta, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Slovenia si Marea Britanie (in Scotia, Tara Galilor si Irlanda de Nord), arata datele Comisiei Europene.
In ultimii 14 ani, in Uniunea Europeana, doar patru OMG-uri au fost autorizate pentru cultura, insa doar unul singur mai este cultivat si in prezent, soiul de porumb MON810, dezvoltat de compania americana Monsanto.

AGERPRES
Ultimele stiri pe BankNews.ro: