Olt: Cea mai mare cultura de catina din tara se afla la Urzica, zona in pericol de desertificare

Data publicarii: 06-10-2015 | Mediu

Un fermier din comuna Urzica, zona in care terenurile agricole sunt in pericol de desertificare, a infiintat cea mai mare cultura de catina din tara, ce se intinde pe o suprafata de peste 20 de hectare.

Conceputa ca o afacere de familie, investitia in cultura de catina de la Urzica se ridica la aproape un milion de euro, o parte din fonduri fiind nerambursabile, de la Uniunea Europeana, conform afirmatiilor fermierului Octavian Bobica.

Acesta a relatat, pentru AGERPRES, ca a devenit cultivator de catina din dorinta de a lucra profitabil, dupa ce anterior a cultivat cereale si plante prasitoare. "Eu am venit din industrie, am avut si terenul meu, am mai luat si in arenda, apoi am mai si cumparat si am inceput cu cerealele, cultura mare. Am cumparat si utilaje si am observat ca nu prea era rentabil, preturile la cereale erau in scadere, preturile la combustibil erau mereu in crestere, au aparut si marii latifundiari asa ca am inceput sa analizez situatia si sa caut sa fac o cultura rentabila. Am ales sa cultiv catina in Sahara Oltului", a spus Octavian Bobica.

Fermierul din Urzica a mentionat ca este o cultura ecologica si pentru aceasta timp de cinci ani terenul a fost in conversie, cu diferite culturi, printre care si cereale, iar productia a fost mica. A inceput sa planteze catina de anul trecut si a finalizat infiintarea culturii anul acesta, prima productie o va obtine anul viitor, iar peste doi ani spera sa obtina productii suficiente de fructe de catina astfel incat sa poata incheia contracte ferme, pentru piata interna si mai ales pentru piata externa.

Octavian Bobica a mai spus ca va continua sa investeasca dupa ce va incepe sa produca si are in vedere utilaje pentru culesul catinei si chiar pentru procesare.
"Este o cultura dificila din cauza recoltatului, deoarece bobitele de catina sunt lipite de crengute si printre ele sunt tepi, ca la cactusi. In China este raportata mare cantitate de catina recoltata pe zi de o persoana, respectiv cinci kilograme. Din cauza aceasta nu sunt prea multi cultivatori, altfel catina este foarte cautata, la un hectar productia ajunge si la cinci tone, iar pretul pe kilogram este intre un euro si trei euro. Catina este rezistenta si la caldura excesiva si la inghet, nu are nevoie de foarte multa apa. Este cautata si pe piata interna si pe piata externa si in industria farmaceutica. Astept ca la anul sa inceapa sa produca, va fi o productie mica, nu pot sa inchei contracte, dar in trei ani sper sa fie o productie normala", a adaugat Octavian Bobica.

Cultivatorul de catina din Urzica a investit si fonduri proprii, cat si fonduri obtinute din finantare nerambursabila. "Am lucrat cu fonduri europene in proportie de 50%. Am avut studiu de piata, de fezabilitate, am luat si imprumuturi. Am inceput anul trecut sa plantez si am continuat anul acesta. In total am 38.000 de plante, o cultura intensiva de catina alba, cu diferite perioade de recoltare. Peste trei ani productia poate ajunge si la cinci tone pe hectar. Pe viitor intentionam sa investim, eu si fiul meu, in utilaje pentru recoltarea catinei. Se vor taia crengutele cu bobitele de catina, se vor pune la criogenat si apoi se scutura. Dar aceste utilaje inseamna o investitie de cateva sute de mii de euro", a mai adaugat Octavian Bobica.

La Urzica ar putea sa mai fie infiintate culturi de catina, potrivit lui Bobica, el afirmand ca sunt mai multi fermieri din zona care ii solicita informatii si el ii incurajeaza pentru ca astfel in zona ar putea fi creata si unitate de procesare.
Fermierul cultivator de catina din Urzica a mai relatat ca a lucrat mult timp in industrie, in siderurgie, apoi a devenit fermier fara a avea studii in agricultura, dar este un autodidact si s-a documentat mai inainte a de a porni afacerea. Fiul sau a absolvit un liceu cu profil agricol, specializarea horticultura, si se ocupa de latura afacerii care priveste utilajele si masinile. "Este o afacere de familie, fiul meu este pasionat de masini, de utilaje, de partea de mecanica, eu ma interesez de culturi", a mai afirmat Octavian Bobica.

In ultimii ani in judetul Olt au aparut culturi nespecifice zonei, din ce in ce mai multi fermieri fiind interesati sa cultive lavanda, dovleci, specii de legume precum vinetele albe, tomate de alte culori decat rosii, plante medicinale etc.
Fructele de catina sunt utilizate in industria farmaceutica si in cea alimentara.

AGERPRES