Patrone (BERD): BERD va combina investitiile cu sprijinul pentru reforme, in perioada 2015-2018

Data publicarii: 07-10-2015 | Finante-Banci

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) va combina investitiile din perioada 2015 - 2018 cu sprijinul pentru reforme, imbunatatind guvernanta corporativa in intreprinderile de stat, a declarat, marti, Matteo Patrone, directorul BERD pentru Romania.

"Ne propunem sa stimulam cresterea sectorului privat din Romania prin extinderea accesului la finantare, cu accent pe dezvoltarea pietei de capital. Cu economia in revenire, conditiile sunt potrivite pentru companii sa isi sporeasca competitivitatea prin structuri de finantare echilibrate si practici de management imbunatatite. BERD va lucra, de asemenea, la reducerea disparitatilor regionale prin finantarea infrastructurii esentiale care sa promoveze incluziunea economica. Vom combina investitiile cu sprijinul pentru reforme, imbunatatind totodata guvernanta corporativa in intreprinderile de stat", a afirmat Patrone.

El precizat ca exista o lista cu proiectele in care BERD vrea sa investeasca, dar aceasta trebuie scurtata.
"Exista o lista cu proiectele in care vrem sa investim. Suntem in procesul scurtarii acesteia. In timp ce vorbim procesam aceasta lista pentru a prioritiza sa fim siguri ca mergem pe aceleasi prioritati pe care le are si Guvernul si vom implementa acele proiecte in relativ scurt timp", a mai afirmat oficialul BERD.
De asemenea, acesta a afirmat ca atunci cand banca constata ca anumite proiecte nu functioneaza cum trebuie are cateva parghii pentru rezolvarea acestora.

"Daca realizam ca unele lucruri nu functioneaza cum trebuie, iar departamentul nostru care monitorizeaza proiectele ridica un steag rosu sunt proceduri pe care le aplicam pentru a corecta actiunile sau in cele din urma putem renunta la proiecte. Sunt proceduri pentru a ne lua banii inapoi", a explicat Patrone.

BERD a investit aproape 1,5 miliarde euro in 75 de proiecte in perioada precedenta a strategiei de tara.
"Cateva proiecte au avut probleme. In general rata creditelor neperformante este la nivel scazut, in special in sectorul privat", a mai afirmat oficialul bancii.

Strategia pentru perioada 2015 - 2018 are ca prioritati extinderea accesului la finantare prin stimularea creditarii si dezvoltarea pietelor de capital, reducerea disparitatilor regionale si stimularea incluziunii prin intermediul infrastructurii comercializate si cresterea competitivitatii sectorului privat.

BERD estimeaza ca economia Romaniei va creste cu aproximativ 3% in 2015 si 3,2% in 2016, plasandu-se printre tarile cu cea mai mare crestere economica din sud-estul Europei. Pana in prezent, institutia a investit in total peste 7 miliarde euro in Romania si a mobilizat mai mult de 14 miliarde de euro din alte surse de finantare in toate sectoarele economiei tarii.

AGERPRES