Andrei Gerea: Continuarea proiectului KazMunayGas - Rompetrol, sustinuta la toate nivelurile in Kazahstan

Data publicarii: 07-10-2015 | Economie

Rompetrol este de o deosebita importanta si are sustinere la toate nivelurile guvernamentale si ale mediului economic din Kazahstan, a afirmat ministrul Energiei, IMM-urilor si Mediului de Afaceri, Andrei Gerea, intr-un comunicat.

Finalizarea Memorandumului privind Rompetrol a fost principalul subiect al discutiilor purtate de ministrul Energiei, Andrei Gerea, in intalnirile bilaterale cu premierul, ministrul Energiei, presedintele si vicepresedintele KazMunayGas si prim- adjunctul ministrului pentru Afaceri Externe din Kazahstan.

Partea kazaha a apreciat faptul ca s-a ajuns la un acord pe calendarul de privatizare si pe cel de constituire a fondului comun de investitii de 150 de milioane de dolari. Grupul KazMunaiGas a dat asigurari ca doreste continuarea proiectului si s-a aratat interesat de noi investitii in tara noastra.

'In cadrul discutiilor purtate, am fost asigurat ca proiectul KazMunayGas - Rompetrol este de o deosebita importanta si are sustinerea la toate nivelurile guvernamentale si ale mediului economic din Kazahstan. Noi suntem foarte interesati de constituirea cat mai rapida a acestui fond, Guvernul kazah este interesat de o finalizare cat mai rapida a memorandumului si vanzarea actiunilor si cred ca in aproximativ 10 luni vom finaliza acest memorandum. Ar fi un mare pas inainte, care poate atrage si alte schimburi comerciale in valoare de miliarde de euro in fiecare an intre cele doua tari', a precizat ministrul Andrei Gerea.

Ministrul Energiei a subliniat, atat in discursul din cadrul celei de-a X-a editii a Kazenergy Eurasian Forum 2015, cat si in cadrul discutiilor bilaterale cu oficialii, masurile fiscale luate de Guvernul Romaniei, mentionand ca reducerea TVA si scaderea costurilor cu forta de munca pot constitui o ancora importanta pentru derularea de noi investitii in tara noastra.

In acelasi timp, oficialul roman a prezentat si stadiul interconectarii cu Republica Moldova, aratand prioritatea Romaniei in asigurarea unei securitati energetice regionale.
Ministrul Andrei Gerea a mai manifestat disponibilitatea unor companii romanesti precum Hidroelectrica sau Electrica de a investi in afara Romaniei.

De partea cealalta, oficialii din Kazahstan au mentionat ca isi doresc largirea spectrului investitiilor in tara noastra si in agricultura si domeniul alimentar, cu precadere in industria productiei de ambalaje alimentare.

De asemenea, Ministerul Energiei si MAE din Kazahstan au transmis ca studiaza implicarea in proiectul AGRI, deocamdata nefiind luata o decizie in acest sens. In plus, avand in vedere ca detine 40% din productia mondiala de uraniu, Kazahstanul si-a manifestat disponibilitatea de a colabora cu Romania in acest domeniu.

Ministerul Energiei, IMM-urilor si Mediului de Afaceri, Andrei Gerea, a fost prezent in perioada 29 septembrie - 1 octombrie, la cea de-a X- a editie a Kazenergy Eurasian Forum 2015, cu tema "Noi orizonturi ale energiei: perspectivele colaborarii si investitiilor", din Astana - Republica Kazahstan.

Programul a inclus si intalniri bilaterale cu inalti demnitari si conduceri ale companiilor din domeniul energetic din Republica Kazahstan: primul-ministru, presedintele si vicepresedintele KazMunayGas si presedintele Kazatomprom, ministrul Energiei din Kazahstan, prim- adjunctul ministrului pentru Afaceri Externe din Kazahstan si secretarul adjunct al energiei SUA.

AGERPRES