Hillary Clinton se opune acordului privind Parteneriatul Transpacific negociat de Obama

Data publicarii: 09-10-2015 | International

Candidata democrata pentru Casa Alba, Hillary Clinton, si-a anuntat miercuri opozitia fata de acordul privind Parteneriatul Transpacific (Trans Pacific Partnership, TPP) dezvaluit saptamana aceasta si negociat cu mare greutate de presedintele Barack Obama cu alte 11 tari riverane Oceanului Pacific, informeaza agentia de presa AFP.

'Astazi, nu sunt in favoarea a aceea ce am aflat', a declarat Hillary Clinton intr-un interviu pentru postul american de televiziune PBS. 'Consider ca acordul nu atinge nivelul ridicat pe care l-am fixat', a adaugat candidata democrata.
Pentru a-si justifica opozitia, Hillary Clinton a invocat absenta de masuri asupra manipularii monetare.

'Ma tem ca grupurile farmaceutice au obtinut mai multe avantaje, iar pacientii si consumatorii - mai putine', a mai spus Clinton.

Declaratia sa este cu atat mai surprinzatoare cu cat, in calitate de secretar de stat al lui Obama in perioada 2009-2013, ea a aparat interesul economic al TPP.

Insa, presiunile politice s-au amplificat asupra candidatei dupa ce senatorul Bernie Sanders a intrat in cursa pentru alegerile primare, amenintandu-i statutul de ultra-favorita a democratilor.

Bernie Sanders, 'socialist democrat', este unul dintre opozantii ferventi ai TPP, la fel ca majoritatea Partidului Democrat, care isi exprima ingrijorarea pentru locurile de munca americane si denunta acordurile comerciale cu Mexicul sau Coreea de Sud.

Dupa ani de tacere, Hillary Clinton si-a anuntat de asemenea, la sfarsitul lui septembrie, dezacordul fata de proiectul de oleoduct Keystone XL dintre Canada si SUA, raspunzand astfel unei opozitii majore din partea ecologistilor si democratilor.

AGERPRES
Ultimele stiri pe BankNews.ro: