Actiunile Schaeffler au crescut semnificativ in prima zi de tranzactionare la Bursa de la Frankfurt

Data publicarii: 13-10-2015 | Bursa

Actiunile Schaeffler au urcat, in prima zi de tranzactionare la Bursa de la Frankfurt, cu 8%, la 13,50 euro
, in una dintre cele mai mari Oferte Publice Initiale (IPO) din Germania din acest an, transmit DPA si Reuters.

Producatorul german de componente auto Schaeffler AG a redus semnificativ valoarea IPO, pe fondul volatilitatii pietelor si al scandalului emisiilor de la Volkswagen. Volkswagen este cel mai mare client al Schaeffler, care obtine 10% din veniturile anuale de la VW.

Schaeffler, una dintre cele mai mari companii industriale de familie din Europa, a stabilit un pret pe actiune situat intre 12 si 14 euro (213,48 - 15,72 dolari) pentru a vinde 11% din titluri si a obtine aproximativ 975 milioane de euro (1,1 miliarde de dolari). Banii vor fi folositi pentru imbunatatirea bilantului si achitarea datoriei.

Initial, compania germana intentionase sa listeze aproximativ 25% dintre actiuni la Bursa de la Frankfurt (166 milioane de actiuni), pentru a obtine in jur de trei miliarde de euro, dar scandalul emisiilor de la Volkswagen a afectat industria auto.

La 30 iunie 2015, datoria neta a companiei se ridica la aproximativ 6,2 miliarde de euro (sapte miliarde de dolari).
'Planificata listare este o decizie strategica, va reduce gradul nostru de indatorare si va imbunatati structura capitalului. Vom obtine o flexibilitate financiara suplimentara pentru a beneficia de noi oportunitati de crestere', a afirmat recent directorul general al companiei germane, Klaus Rosenfeld.

Profitul operational al Schaeffler a urcat anul trecut cu 51%, la 1,5 miliarde de euro.

Schaeffler detine la Brasov uzina de rulmenti Ina Schaeffler, care produce componente pentru industria automobilistica si constructoare de masini si pentru industria eoliana.

AGERPRES