Adrian Mitroi(expert): Romanii ar trebui sa investeasca banii in dezvoltarea de noi abilitati profesionale

Data publicarii: 13-10-2015 | Diverse

Populatia ar trebui sa investeasca in plata creditului sau dezvoltarea de noi competente care pot aduce castiguri, avand in vedere ca dobanzile la depozite sunt mici, a declarat, pentru AGERPRES, Adrian Mitroi, profesor la Academia de Studii Economice.

"Regula unul a investitiei este dezinvestitia. Daca tu platesti 11% creditul tau si dobanda ta e 1% la depozitul tau, primul lucru pe care ai putea sa il faci este sa iti reduci creditul si sa il platesti in avans. In al doilea rand, daca esti nemultumit de dobanzile astea - lucru adevarat ca este un produs secundar al politicilor bancilor centrale care au tinut mai ales sa sustina finantarea de deficite mai ales pan-europene - un alt plasament investitional ar fi sa investesti intr-o noua abilitate profesionala, sa dezvolti, sa te duci sa faci un curs, sa faci altceva. Nu trebuie sa plasezi banii astia doar financiar", a spus Mitroi.

El a precizat ca dezvoltarea unei noi abilitati sau a urmaririi unei pasiuni poate aduce bani.
"Poti sa iti dezvolti o abilitate profesionala noua sau sa iti urmaresti o pasiune pe care n-ai avut-o alta data si care te poate pozitiona in viitor la o idee antreprenoriala. Poti sa faci bani vanzand, platind un credit. Paradigma financiara curenta nu mai este cea cumparare speculativa, de a cumpara si de a astepta sa gasesti un fraier mai mare peste timp sa-i vinzi aceasta oportunitate, ci este mai nuantata si se refera la plata creditului, dezvoltarea de alte abilitati, investitia in sanatate, in dantura, de exemplu, ca sa ai o aparenta publica mai buna, o scoala pe care ai fi dorit-o, un curs de calificare, sa iei un calculator nou cu care sa ai o conexiune la internet rapida, sa inveti un limbaj de programare, sa dezvolti un site",a mai afirmat profesorul ASE.

Potrivit acestuia, urmatoarea paradigma in care intram este ca dobanzile si cursul valutar vor incepe sa fie din ce in ce mai putin importante.

"Cred ca iesim din decada in care a cotat foarte mult dobanda de politica monetara si, deci, dobanzile la credite si cursul valutar. Intram intr-o zona in care aceste avantaje monetare competitive nu mai sunt la moda. Adica avantajul unei dobanzi mici poate fi pulverizat imediat de deprecierea monedei in care tu platesti sau de aprecierea monedei care oferea dobanzi mici. Intr-o piata foarte competitiva arbitrajarea si lipsa oricarei pozitii, niciunul dintre noi nu poate s stea intr-o pozitie certa de castigator sau de invingator pentru ca traiesti intr-o lume foarte competitiva si intr-un fel sau altul pariurile acestea de gen investitional se intorc impotriva ta", a mai afirmat Adrian Mitroi.

Sfatul pe care il da consumatorului de servicii financiare este ca in general sa nu-si asume genul acesta de pariuri investitionale pentru ca la asta se pricep institutiile pentru ca au tehnici de management al riscului si asa mai departe.
"La nivel individual nici pe partea de credite si nici pe depozite sa nu faci genul acesta de pariuri: ar fi fost bine sa cumpar franci elvetieni sau dolari ca s-ar fi apreciat. Pariurile astea sunt rare, norocoase, dificil de repetat, si recomandarea mea este sa stai in interiorul la ceea ce cunosti si a riscurilor pe care le poti administra", a explicat Mitroi.

AGERPRES