Guvernul a aprobat un proiect de lege care prevede amenzi penale marite in cazul poluarii cauzate de nave

Data publicarii: 15-10-2015 | Economie

Guvernul a aprobat, miercuri, un proiect de lege prin care se transpun in legislatia nationala prevederi europene privind introducerea unor sanctiuni in cazul poluarii cauzate de nave, fiind sporit cuantumul amenzii penale la sume cuprinse pentru zi-amenda intre 500 si 25.000 de lei, informeaza Biroul de presa al Executivului.

Proiectul de act normativ transpune in legislatia interna prevederi ale Directivei nr. 2008/ 99/CE privind protectia mediului prin intermediul dreptului penal si ale Directivei nr. 2009/123/CE de modificare a Directivei 2005/35/CE privind poluarea cauzata de nave si introducerea unor sanctiuni in caz de incalcare.

"Proiectul de lege remediaza situatiile legislative considerate de Comisia Europeana ca neconforme si preintampina astfel declansarea unei proceduri de infringement fata de Romania. (...) Solutia tehnica aleasa este aceea de sporire a sumei corespunzatoare unei zile-amenda, in functie de care se stabilesc minimul si maximul amenzii aplicabile pentru persoana juridica in cazurile de poluare incriminate conform actelor normative europene", precizeaza sursa citata.

Potrivit Executivului, solutia este aplicata uniform, pentru asigurarea unui tratament egal pentru fapte similare.
"Conform proiectului de lege aprobat astazi, suma corespunzatoare unei zile-amenda pentru persoana juridica este cuprinsa intre 500 si 25.000 de lei", se arata in comunicat.

Pentru remedierea situatiilor de suprapunere legislativa semnalate de Comisia Europeana se abroga in intregime Legea 101/2011, care grupa dispozitii penale din diverse sectoare de mediu, preluate in mai multe acte normative prin modificarea acestora: OUG 195/2005 privind protectia mediului, OUG 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a faunei si florei salbatice, Legea 86/2006 privind Codul vamal al Romaniei, Legea 211/2011 privind regimul deseurilor, Legea 106 /1997 - Legea apelor.

AGERPRES