Consumul excesiv de alcool provoaca pagube de 249 de miliarde de dolari economiei SUA

Data publicarii: 19-10-2015 | International

Consumul de alcool in exces costa SUA aproximativ 249 de miliarde de dolari in 2010, sau 2,05 dolari pentru fiecare bautura, in crestere semnificativa fata de 223,5 miliarde de dolari, sau 1,90 dolari per bautura, in 2006, potrivit unui studiu recent al Centrului pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (Centers for Disease Control and Prevention - CDC), transmite CNBC.

Costurile pentru economie provin in parte in principal din reducerea productivitatii la locul de munca - 179 de miliarde de dolari, la care se adauga costurile pentru tratarea problemelor de sanatate provocate de consumul excesiv de alcool - 28 de miliarde de dolari, precum si infractiuni - 25 de miliarde de dolari, si accidente rutiere, 13 miliarde de dolari.

Aproximativ 88.000 de americani mor anual din cauza unor rani provocate de alcool, incluzand aici 10% din decesele inregistrate in randul persoanelor cu varsta intre 20 si 64 de ani.

'Cresterea costurilor asociate cu consumul de alcool in exces intre 2006 si 2010 este o sursa de ingrijorare, in special avand in vedere recesiunea economica severa care a avut loc in acea perioada', a declarat Robert Brewer, responsabil cu programul pentru alcool de la CDC.

Agentia federala nu a oferit, insa, cifre pentru ultimii patru ani.
Costurile pentru 2010 au fost estimate pe baza modificarilor inregistrate dupa 2006 cu privire la frecventa problemelor legate de alcool si a costurilor pentru remedierea acestor probleme. Cu toate acestea, cercetatorii sustin ca studiul CDC subestimeaza costurile provocate de consumul de alcool excesiv, deoarece, de multe ori, informatiile cu privire la alcool nu sunt raportate sau nu sunt disponibile.

Consumul de alcool in exces costa, in medie, 3,5 miliarde de dolari fiecare stat federal in 2010, aceste costuri variind intre 488 milioane de dolari in Dakota de Nord pana la 35 de miliarde de dolari in cazul Californiei. In ceea ce priveste costurile per capita, Washington DC se situeaza pe primul loc, cu 1.526 de dolari, comparativ cu media nationala de 807 dolari.

AGERPRES