Coface estimeaza pentru Romania o crestere economica de 3,3% in 2015, pe fondul reducerii evaziunii fiscale (analiza)

Data publicarii: Astazi, 19-10-2015 | Economie

Romania va inregistra anul acesta o usoara imbunatatire a activitatii economice si o crestere moderata, de 3,3%, potrivit analizei riscului de tara al Romaniei, realizat de Coface.

Coface estimeaza pentru Romania o crestere a Produsului Intern Brut de 3,3% in 2015 si o inflatie medie anuala de 0,3%. Potrivit specialistilor Coface, datoria publica a Romaniei se va ridica la 39% anul acesta.
Conform sursei citate, politicile de sprijin vor sustine cresterea economica, iar reducerea evaziunii fiscale va influenta pozitiv economia Romaniei.

"In 2015, cererea interna va fi stimulata de relaxarea politicii fiscale, ca urmare a reducerii contributiilor sociale, a reducerii TVA, de la 24% la 9% la produsele alimentare in iunie 2015, si de o reevaluare a pensiilor si a salariilor din sectorul public. Consumul va fi impulsionat de veniturile din sectoarele private, de gospodariile care, desi au venituri mici, vor beneficia de programe de asistare", afirma Coface.

Totusi, specialistii Coface atrag atentia ca, in pofida performantei mai bune a sectoarelor dependente de consum, companiile din sectorul retail sunt printre cele mai afectate de insolvente in 2015. Ponderea acestora in totalul falimentelor este de 23%. De remarcat este faptul ca acest procentaj este si un rezultat al numarului mare de unitati care vand cu amanuntul in structura de ansamblu a companiilor romanesti.

In plus, sectorul de business din Romania, la fel ca industria de retail, sufera din cauza termenelor lungi de plata a facturilor, de pana la 90 de zile.
In ceea ce priveste sectorul de bancar, Coface subliniaza ca Banca Centrala va mentine politica ratei dobanzii la un nivel scazut, in timp ce inflatia va ramane sub nivelul-tinta de 2,5%, ceea ce ar putea reduce si mai mult rata rezervelor obligatorii pentru credit.

"In acest context, reducerea continua a datoriei in valuta (mai mult de jumatate dintre creditele restante sunt in valuta) a jucatorilor economici ar trebui sa se incheie printr-o compensare a cresterii datoriei exprimate in lei. Bancile locale, care sunt in proportie de 90% filiale ale bancilor austriece, franceze, grecesti, olandeze, vor continua sa isi ramburseze datoriile catre companiile mama, in acelasi timp crescandu-si si depozitele interne", spune Coface.
Analiza subliniaza si faptul ca investitiile in sectorul public vor continua sa fie destul de scazute, din cauza complicatiilor birocratice pentru accesarea fondurilor europene disponibile si a lipsei unei structuri locale adecvate.

"Totusi, vor creste intr-un ritm moderat exporturile de lemn, cereale, culturi oleaginoase, fertilizatori, metale, medicamente, masini, imbracaminte. In topul statelor din care Romania realizeaza importuri sunt tarile EU 27. Astfel, in 2014, valoarea importurilor a crescut la 44,103 miliarde de euro, de la 41,867 miliarde de euro in 2013. In acelasi timp, exporturile catre tarile EU 27 au crescut la 37,305 miliarde de euro in 2014, de la 34,508 miliarde de euro in 2013", mentioneaza analiza.

O imbunatatire a situatiei economiei Romaniei va depinde si de reducerea evaziunii fiscale
care este legata de economia subterana, estimata la 30% din PIB si de o gestionare mai buna a companiilor de stat, de multe ori generatoare de pierderi, precizeaza Coface. In 2014, s-a inregistrat si o scadere a insolventelor, cu 27,9%, fata de 2013. Cu toate acestea, rata insolventelor din Romania, de 4,5%, ramane cea mai mare din regiunea CEE. Media insolventelor in regiunea CEE este de 1,1%.

Analiza Coface reliefeaza si punctele forte ale Romaniei, mentionand piata interna extinsa, potentialul agricol mare, productia proprie de petrol si gaze, productia diversificata, stabilitatea monedei nationale in raport cu euro. La toate acestea se adauga faptul ca Romania este membru al Uniunii Europene si NATO.

In ceea ce priveste punctele slabe ale economiei, Romania se confrunta cu o populatie in scadere, cu deficiente in administratie si justitie, cu o economie gri la scara mare, o infrastructura de transport slaba si cu probleme cu integrarea minoritatilor rome si ungare.

Grupul Coface, lider mondial in asigurarile de credit, ofera companiilor din intreaga lume solutii de protejare impotriva riscului financiar de neplata a clientilor proprii, atat pe piata interna, cat si pentru export.

AGERPRES