Sobolewski(BVB):Noile modificari ale legii pietei de capital elimina o serie de bariere care impiedicau dezvoltarea piete

Data publicarii: 20-10-2015 | Finante-Banci

Noile modificari ale legii pietei de capital elimina o serie de bariere care impiedicau dezvoltarea acestei piete si mentineau Romania cu mult in urma economiilor emergente din Europa de Est, astfel ca noul cadru legal simplifica modul in care investitorii, respectiv actionarii isi exercita drepturile de vot, a declarat pentru AGERPRES directorul general al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), Ludwik Sobolewski.

"Noul cadru legal simplifica modul in care investitorii-actionarii isi exercita drepturile de vot, introduce un mod mai sigur si mai rapid de distributie a dividendelor pentru companiile listate la bursa, creste transparenta companiilor listate si a pietei", a mentionat directorul general al BVB.

Potrivit acestuia, modificarile "imbunatatesc arhitectura pietei de capital, conferindu-i o forma mult mai 'normala' decat avea".

"Cu toate acestea, mai sunt multe de realizat pentru cresterea atractivitatii pietei si a competitivitatii sale in ochii investitorilor, atat a celor institutionali cu investitii mari, cat si a investitorilor de retail cu mici economii. In aceste conditii, am primit cu ingrijorare noile reglementari cu privire la impozitarea dividendelor si a castigurilor din tranzactionarea pe piata de capital. Sper ca acestea vor fi corectate in curand, in timpul pregatirilor ordonantei prin care se vrea amendarea nou adoptatului Cod Fiscal", a mai spus Ludwik Sobolewski.

Directorul general al BVB sustine ca "piata de capital trebuie, prin urmare, tratata ca un motor pentru cresterea economica si, astfel, nu trebuie doar protejata, dar si reglementata proactiv".

"Bursa este parte a infrastructurii nationale vitale, nu mai putin importanta decat bancile, magistralele de transport al gazului si petrolului, liniile de telecomunicatii sau drumurile", a adaugat Sobolewski.

"Este important de stiut ca Parlamentul Romaniei a recunoscut importanta modernizarii pietei de capital, in beneficiul tuturor cetatenilor, inclusiv a antreprenorilor si investitorilor. In acest mod interpretez eu aprobarea de catre Parlament a Legii privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 90/2014 pentru modificarea si completarea Legii nr. 297/2004 privind piata de capital", a mai spus directorul general al BVB.

Doua dintre amendamente, la articolul 240, au fost facute de deputatul PSD Cluj Aurelia Cristea, alaturi de colegi din Comisia pentru Buget, Finante si Banci din Camera Deputatilor si se refera la asigurarea protectiei drepturilor actionarilor minoritari ai societatilor listate.

Proiectul este parte a unei initiative mai largi, propuse de catre un grup de lucru condus de Bursa de Valori Bucuresti, cu participarea reprezentantilor pietei de capital romanesti, ai autoritatilor de supraveghere si reglementare financiara, ai Bancii Nationale a Romaniei, ai Ministerului Finantelor Publice.

"Initiativa are ca scop eliminarea unor obstacole care impiedica evolutia pietei de capital din Romania, intr-o perioada in care premisele de crestere sunt incurajatoare. Piata de capital, in general, si bursele de valori, in special, ar trebui sa-si consolideze substantial rolul de alternativa viabila la creditarea bancara, marcata in ultimii ani de reticente in finantarea proiectelor de investitii, ca urmare a crizei financiare. Trebuie sa devina una din principalele surse de finantare a societatilor, prin majorari de capital, emisiuni de actiuni, obligatiuni sau alte instrumente financiare", a declarat deputatul Aurelia Cristea, presedintele PSD Cluj-Napoca.

Plenul Camerei Deputatilor, for decizional, a adoptat saptamana trecuta proiectul de Lege privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului 90/2014 pentru modificarea si completarea Legii 297/2004 privind piata de capital.

AGERPRES