Bostan: Vrem sa aducem pe bursa start-upuri si IMM-uri din IT&C; bancile nu au apetit pentru finantarea acestor afaceri

Data publicarii: 05-02-2016 | Economie

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si Ministerul Comunicatiilor doresc sa aduca pe bursa start-upuri si IMM-uri din sectorul IT&C care au proiecte, dar nu au finantare suficienta, in conditiile in care sistemul bancar nu are apetit pentru finantarea acestui tip de afacere, a declarat vineri ministrul Comunicatiilor, Marius Bostan, cu ocazia semnarii unui protocol de colaborare intre minister si BVB.

"Ținta este să aducem companii start-up pe bursă și IMM-uri, adică companii care au ajuns la un turnover (cifră de afaceri, n.r.) de câteva sute de mii, au proiecte, dar nu au finanțare suficientă. În IT este foarte greu să obții finanțare. Dacă ai un proiect mai vast, trebuie să finanțezi oameni, salarii, inteligență, patente, softuri. Acestea sunt greu de gajat. Atunci, încrederea este cea care finanțează și regulile pe piață. Având în vedere posibilitatea obținerii unei plus valori mari pentru investitori, cred că brokerii vor umbla după acest tip de afacere în următorii ani. În Polonia, un astfel de proiect a avut succes. Sunt companii de IT care s-au listat și au avut succes. Nu facem decât să aducem în față o oportunitate pentru investitori "și, în același timp, o soluție de finanțare a ideilor valoroase", a menționat ministrul Comunicațiilor.

Potrivit directorului general al BVB, Ludwik Sobolewski, companiile, indiferent de dimensiunea lor, sunt în căutare de soluții de finanțare. "Suntem foarte bucuroși că putem găsi parteneri în Guvern, care ne pot ajuta să facem mai atractivă strategia noastră de piață de capital pentru antreprenori și investitori. Ne încântă faptul că MCSI are această viziune de a sprijini inovarea și competitivitatea în piață, în beneficiul economiei României. Protocolul semnat astăzi (vineri, n.r.) nu este numai o declarație oficială, dar cuprinde un set de măsuri reale pentru a face mecanismele pieței de capital mai atrăgătoare pentru cele mai curajoase și ambițioase proiecte antreprenoriale din țară", a menționat Ludwik Sobolewski.

Bursa de Valori București (BVB) și Ministerul Comunicațiilor și Pentru Societatea Informațională au semnat, vineri, un protocol de colaborare, dedicat sprijinirii IMM-urilor din sectorul IT&C. Cele două entități vor demara împreună o serie de programe, menite să aducă antreprenorii mai aproape de piața de capital, prin finanțarea pe piața AeRO și pe piața principala a BVB.

În primăvara acestui an, va fi demarat un program de șase săptămâni, cu șase workshopuri ale IMM-urilor din IT&C care își vor prezenta afacerea în fața investitorilor. Pe lângă conectarea companiilor cu investitorii, platforma va beneficia de un parteneriat editorial cu mass-media și bloguri specializate pe economic, IT&C, telecomunicații și servicii.

Sursa: Agerpress