Nicolescu (Deloitte): Sectorul energetic romanesc se confrunta cu un deficit major de specialisti cu standarde ridicate de integritate

Data publicarii: 05-02-2016 | Economie

Sectorul energetic romanesc se confrunta in prezent cu o lipsa acuta de specialisti, fiind nevoie de peste 250 de oameni profesionisti si integri care sa ocupe diferite functii, a declarat, vineri, Razvan Nicolescu, expert in energie in cadrul Deloitte Central Europe si fost ministru de resort.

"Dincolo de discuțiile despre ruși, turci, prețul petrolului, jocuri europene și regionale, în realitate România are două mari vulnerabilități în sectorul energetic. Una dintre ele este lipsa de resursă umană calificată și cu un standard ridicat de integritate. A doua vulnerabilitate majoră este legată de lipsa de viziune strategică. Aceste două vulnerabilități sunt, din punctul meu de vedere, cele mai mari cu care se confruntă, în prezent, România", a spus el, în cadrul conferinței de lansare a Aspen Energy Lab.

El a arătat că programul lansat vineri de către Institutul Aspen pune accent chiar pe aceste două vulnerabilități.

"Avem, la nivelul companiilor, mai ales a celor de stat, un deficit major de resurse umane. Dintr-un calcul pe care l-am făcut recent, este nevoie în sectorul energetic de peste 250 de oameni integri și profesioniști care să ocupe diverse poziții", a adăugat Nicolescu.

Potrivit acestuia, în schimb, există extrem de multe instituții în România care gestionează chestiuni legate de sectorul energetic, însă unele dintre ele sunt încă departe de performanța necesară.

"Din punctul de vedere al guvernanței, suntem, din nefericire, într-un moment în care instituțiile livrează foarte puțin din ce ar trebui să livreze. Un număr prea mare de instituții gestionează chestiuni legate de energie. Avem, spre exemplu, Ministerul Energiei implicat, avem Ministerul Economiei implicat, prin gestionarea celor doi operatori de transport (Transelectrica și Transgaz — n.r.). Avem Agenția Națională pentru Resurse Minerale, o instituție care, din păcate, în momentul de față există mai mult pe hârtie decât în realitate. Mi se pare inadmisibil să dureze cinci ani să terminăm o rundă de alocare de licențe. Avem o Autoritate Națională pentru Reglementare în Energie, care, chiar dacă a făcut progrese din punct de vedere administrativ, este departe de ceea ce ar trebui să livreze ca și performanță", a subliniat reprezentantul Deloitte.

El a completat că tot de chestiuni energetice se mai ocupă și Ministerul de Externe și Ministerul Mediului, prin direcția de schimbări climatice.

Sursa: Agerpress