IEA: Pretul titeiului va ramane scazut din cauza nivelului ridicat al productiei OPEC

Data publicarii: 09-02-2016 | Economie

Excedentul global de petrol in primul semestru din 2015 va fi mai ridicat decat se estima anterior, sporind riscul unui declin suplimentar al pretului titeiului, deoarece Iranul si Irakul, membre ale OPEC, si-au majorat productia, in timp ce s-a inregistrat o incetinire a cererii, se arata in raportul lunar al Agentiei Internationale a Energiei, publicat marti, transmite Bloomberg.

În perioada ianuarie — iunie 2016, furnizarea de țiței ar putea depăși consumul cu aproximativ 1,75 milioane de barili pe zi, comparativ cu 1,5 milioane barili pe zi (mbd) estimat luna trecută, iar nivelul de 1,75 mbd ar putea fi depășit dacă Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol majorează producția, a previzionat IEA.

În ianuarie, în urma ridicării sancțiunilor internaționale, Iranul și-a majorat producția cu 80.000 barili pe zi, la 2,99 mbd, în timp ce Irakul și Arabia Saudită au ajuns, de asemenea, la un nivel ridicat al producției, de 4,35 mbd și, respectiv, 10,21 mbd.

''În condițiile în care piața e deja suprasaturată de petrol, va fi foarte greu să vedem o creștere semnificativă a prețului barilului de țiței în viitorul apropiat, ceea ce sporește riscurile pe termen scurt'', se arată în raport.

În ianuarie, prețul barilului de petrol Brent a coborât sub pragul de 30 de dolari, cel mai redus nivel din ultimii 12 ani. Prețurile petrolului sunt în scădere de peste un an și jumătate, din cauza excesului de ofertă de pe piață, la care s-a adăugat, recent, îngrijorarea provocată de turbulențele financiare din China, al doilea mare consumator mondial de petrol.

Deși în ultimele zile cotația barilului a urcat ușor, pe fondul speculațiilor că statele membre ale OPEC ar putea ajunge la un acord cu țările din afara cartelului privind diminuarea producției, ''probabilitatea unor reduceri coordonate este foarte scăzută'', avertizează IEA. Instituția a anunțat că luna trecută producția OPEC a urcat cu 280.000 barili pe zi, ajungând la 32,63 mbd, cu aproximativ 900.000 barili/zi mai mult față de cererea medie de la OPEC în 2016.

Producția statelor care nu sunt membre OPEC a scăzut în decembrie cu 500.000 barili/zi. Pentru acest an, IEA se așteaptă la o scădere cu 600.000 barili/zi a producției țărilor care nu sunt membre ale cartelului.

Instituția se așteaptă ca cererea mondială de petrol să crească în 2016 cu doar 1,2 milioane barili pe zi, până la 95,6 milioane barili pe zi, după ce în 2015 a crescut cu 1,6 mbd.

IEA este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenția a fost înființată ca răspuns la primul șoc petrolier din 1973-1974 pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.

Sursa: Agerpress