AMRCR: Este necesara implementarea unui mecanism "realist si functional" de reciclare selectiva in Romania

Data publicarii: 10-02-2016 | Economie

Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR) saluta initiativa Guvernului Romaniei de a infiinta un grup de lucru care are ca obiectiv elaborarea unui proiect legislativ privind sistemul de gestionare a deseurilor de ambalaje, aplicabil anului 2016, informeaza asociatia intr-un comunicat remis, marti, AGERPRES.

"Credem că este necesară o revedere a inadvertențelor create de prevederile Legii 249/2015, care au condus la actuala situație de criză din sistem, precum și identificarea și implementarea unui mecanism realist și funcțional de reciclare selectivă în România", a declarat Delia Nica, director executiv AMRCR.

AMRCR a comunicat Executivului totala deschidere în vederea participării active la lucrările grupului de lucru pentru analizarea legislației în domeniul colectării ambalajelor precum și întreaga disponibilitate de a pune la dispoziție întreaga expertiză a membrilor asociației, acumulată atât pe piața românească cât și europeană.

Asociația Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR) este o asociație profesională, constituită în anul 2003, și are ca membri: Auchan, Billa, Brico-Depot, Carrefour, Cora, Dedeman, Domo Retail, Hornbach, Kaufland, Lidl, Mega Image, Metro Cash & Carry, Mobexpert, Penny Market, Praktiker, Profi și Selgros. AMRCR este membră a Confederației Patronale "Concordia" și reprezentanta României la Eurocommerce.

Luni, 08 februarie 2016, la sediul Guvernului României, a avut loc o întâlnire de lucru cu reprezentanții producătorilor din industria alimentară românească, tema discuției fiind identificarea unor soluții pentru deblocarea sectorului reciclării deșeurilor provenite din ambalaje.

Ministrul Mediului, Cristiana Pașca Palmer, a declarat la finalul discuțiilor că autoritățile sunt deschise la identificarea de soluții privind problemele ridicate de către producătorii din industria alimentară, iar în acest sens va fi înființat un Grup de lucru pentru regândirea întregului sistem de reciclare din România. O primă întâlnire a acestui grup de lucru ar putea avea loc în această săptămână.

Referitor la amânarea termenului de plată a sumei de 2 lei/kg, ministrul Mediului a precizat că acest lucru va fi stabilit de Ministerul de Finanțe, "pentru că trebuie discutat foarte concret pe date și pe cifre".

"Li s-a solicitat producătorilor să vină să prezinte situația pe care o au, cu exemple concrete. Bineînțeles, și noi de la Fondul de Mediu vom da detalii. Este nevoie de puțină răbdare să se poată procesa toate informațiile existente, depuse de producători la începutul acestui an. În ceea ce privește partea fiscală, acolo așteptăm sugestiile din partea Ministerului de Finanțe", a menționat oficialul.

Săptămâna trecută, patronatele și sindicatele din industria alimentară anunțau că vor picheta, în data de 9 februarie, sediul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), ca urmare a problemelor generate de obligațiile pe care producătorii trebuie să le respecte, în sensul achitării unei penalități de 2 lei pentru fiecare kilogram de deșeu de ambalaj necolectat și nereciclat.

Federațiile Pro Agro, Agrostar și Romalimenta au decis luni amânarea protestului cu două săptămâni, în urma promisiunilor făcute de reprezentanții Guvernului în vederea soluționării situației create în sectorul deșeurilor de ambalaje.

Reprezentanții Federației Pro Agro subliniază că în cazul în care reprezentanții Guvernului "nu se vor ține de cuvânt" vor organiza un protest de mari dimensiuni menit să atragă atenția asupra neonorării angajamentelor asumate și asupra riscurilor economice și sociale majore,"scumpiri dramatice ale produselor, diminuarea încasărilor bugetare, dispariția a zeci de mii de locuri de muncă".

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: