Directorul FMI avertizeaza Ucraina ca programul de sprijin este in pericol din cauza stagnarii reformelor

Data publicarii: 10-02-2016 | Economie

Ucraina trebuie sa adopte reformele promise si sa combata coruptia, altfel risca sa piarda sprijinul Fondului Monetar International, a declarat, miercuri, directorul general al institutiei financiare internationale, Christine Lagarde, informeaza AFP si Reuters.

'Sunt îngrijorată de lentoarea progreselor Ucrainei destinate îmbunătățirii guvernanței și combaterii corupției, precum și reducerii influenței intereselor politice ascunse', a declarat Christine Lagarde.

'Fără noi eforturi substanțiale pentru a revigora reformele, este greu să vedem cum ar putea continua programul susținut de FMI', a adăugat directorul FMI.

Ucraina speră să primească în 2016 ajutoare financiare de aproximativ nouă miliarde de dolari, dintre care 4,5 miliarde de dolari de la Fondul Monetar Internațional, 1,5 miliarde de dolari de la Uniunea Europeană și o garanție de credit de un miliard de dolari din partea SUA.

Premierul ucrainean, Arseni Iațeniuk, criticat pentru ritmul lent al reformelor, a amenințat, vineri, că demisionează împreună cu Cabinetul său, la două zile după demisia inopinată a ministrului reformator al Economiei, Aivaras Abromavicius, extrem de apreciat în Occident și de mediile de afaceri din Ucraina.

Lituanianul Aivaras Abromavicius a fost unul dintre cetățenii străini recrutați în Cabinet pentru a relansa economia. Săptămâna trecută, acesta a demisionat, precizând că a fost presat de politicieni să angajeze "persoane dubioase" la conducerea companiilor de stat.

Economia ucraineană se confruntă cu o gravă recesiune și cu conflictul cu separatiștii pro-ruși din estul țării.

Sursa: Agerpress