UPDATE UniCredit: Adoptarea Legii darii in plata va obliga bancile sa inventeze un nou produs asemanator leasingului

Data publicarii: 10-02-2016 | Economie

Bancile vor trebui sa inventeze un nou produs asemanator celui de leasing, in cazul in care apare Legea darii in plata, a declarat presedintele executiv al UniCredit Bank, Rasvan Radu, intr-o conferinta de presa.

"În cazul în care apare Legea dării în plată, toate băncile vor trebui să inventeze sau să scoată un nou produs care este foarte asemănător celui de leasing. Eu nu fac estimări privind ce vor face alte bănci, dar uitați-vă cum arată un produs de leasing imobiliar și veți înțelege cam care vor fi sau în ce zonă se vor situa următoarele condiții de a accesa un credit de acest gen. Deci, vorbim despre un alt produs", a spus Răsvan Radu.

În opinia acestuia, Legea dării în plată ar putea fi aplicată pentru un nou tip de produs, iar în paralel să se mențină produsul actual de creditare ipotecară, lăsând clienților posibilitatea să aleagă.

"Noi chiar am propune să creăm un produs special, un credit special cu dare în plată și să funcționeze pe lângă creditul ipotecar obișnuit, astfel încât clientul să poată alege: vrei un credit de dare în plată sau vrei unul ipotecar obișnuit?", a declarat Răsvan Radu. Acesta a precizat că banca a făcut o serie de simulări cu privire la impactul adoptării Legii dării în plată asupra prețului la apartamente și asupra portofoliilor de credite garantate cu ipotecă și a precizat că rezultatele acestuia sunt de uz intern.

"Impactul mare nu vine de la cei care au credite mici și care vor fi mai puțin dispuși să își vândă locuința pentru a sta cu chirie în altă parte și a fi supuși unei volatilități foarte mari a chiriilor în următorii ani. O casă, dacă o cumperi pentru tine, nu o raportezi la valoarea de piață, ci o raportezi la valoarea pe care o are pentru tine ca și bun de întrebuințare. Noi am estimat impactul ca venind, în special, din zona celor care au făcut investiții, case de vacanță, terenuri, apartamente și nu neapărat în mod semnificativ din zona celor care au luat case pentru locuințe", a afirmat Răsvan Radu.

Potrivit sursei citate, UniCredit a aplicat și până în prezent procedura de dare în plată în unele cazuri. "Darea în plată conform directivelor europene nu este obligatorie. Darea în plată, conform proiectului de directivă europeană, este așa cum este și acum bazat pe înțelegerea dintre client și bancă. Și acum avem cazuri în care acceptăm darea în plată pentru că nu suntem absurzi și pe lângă aceasta interesul nostru este să stingem cât mai repede creditul, să nu rămânem cu credite neperformante în portofoliu", a declarat Răsvan Radu. Președintele executiv al UniCredit Bank a precizat că sunt cazuri punctuale unde banca apreciază dacă se poate aplica procedura de dare în plată, nu doar cele sociale.

"Cazurile sociale credeți-ne că le abordăm și individual. Există și Banca Națională care ne presează foarte tare și pe cazuri sociale. De fiecare dată când avem reclamații ne cer să explicăm de ce avem reclamații, ce am făcut în acest caz și așa mai departe. Deci se fac pași în acest sens. Am discutat la nivelul la nivelul asociației noastre profesionale. Ne gândim să elaborăm un cod de conduită în care să specificăm clar ce ar trebui sau ar putea să facă o bancă în aceste cazuri sociale", a mai afirmat Răsvan Radu.

Plenul Camerei Deputaților a adoptat pe 25 noiembrie 2015, cu 233 de voturi "pentru", un vot "împotrivă" și o abținere, proiectul de lege privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite. Proiectul de lege prevede că debitorul are dreptul să stingă creditul ipotecar prin transmiterea către creditor a dreptului de proprietate asupra bunului imobil ipotecat în favoarea creditorului, fără a mai plăti altceva.

Ulterior, președintele Klaus Iohannis a decis să retrimită Legislativului pentru reexaminare proiectul de lege.

Sursa: Agerpress