Vasilescu (BNR): Consiliul Concurentei este ca un arbitru de talie internationala intr-un campionat de liga B

Data publicarii: 12-02-2016 | Economie

Consiliul Concurentei a devenit o institutie prea puternica pentru mediul de afaceri din Romania, ceea ce ar putea fi un factor inhibator, a declarat, joi, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR) Adrian Vasilescu, la conferinta PRIA Competition.

"Mă îngrijorează faptul că Consiliul Concurenței a devenit o instituție foarte puternică. Este ca și când am avea un campionat de liga B și un arbitru de talie internațională. Un Consiliul al Concurenței prea puternic, care fluieră competent, dar prea sever, s-ar putea să fie și un factor inhibator", a spus Vasilescu.

Potrivit acestuia, se vorbește în România despre concurență, dar nu și de competiție.

"Sigur că avem ieșiri din rând, cazuri de concurență neloială, faulturi grosolane. Vorbesc în calitate de consumator când spun că eu consider că băncile ar trebui să bage mâna în buzunar să angajeze psihologi, sociologi, juriști și chiar filosofi. Mi-ar plăcea ca și Consiliul Concurenței să bage mâna în buzunarul statului și să angajeze sociologi, psihologi, juriști și filosofi", a continuat Vasilescu.

În altă ordine de idei, consilierul a apreciat, referitor la Legea dării în plată, că textul expunerii de motive nu este unitar cu textul legii, acesta fiind și motivul pentru care a intervenit Comisia Europeană, iar președintele țării a cerut reexaminarea legii.

"În plus, trebuie să existe o unitate între această lege și Directiva Europeană 17/2014, pe care foarte puține instituții din România au înțeles-o și care spune: 'Umanizați piața interbancară!'. De aici, de la Directiva 17, este nevoie de umanizare pe toate piețele, de la cea farmaceutică la piața cărnii, de la piața calculatoarelor, la cea a pâinii. Umanizarea piețelor înseamnă să ai grijă de oameni, să ai grijă ce produse le dai să mănânce", a subliniat reprezentantul BNR.

În opinia sa, și Consiliul Concurenței trebuie să intervină în acest sens.

Adrian Vasilescu a participat, joi, la conferința PRIA Competition, în cadrul căreia s-au dezbătut noutățile legislative în ceea ce privește concurența, precum și analize și studii de caz ale celor mai importante investigații de concurență de anul trecut.

Conferința, organizată de PRIA Events, reprezintă cel mai important eveniment dedicat concurenței și aduce laolaltă reprezentanți ai Consiliului Concurenței și ai altor autorități ale statului, reprezentanți ai camerelor de comerț și ambasadelor, reprezentanți din domeniul energetic, retail, telecom, sectorul bancar și piața farmaceutică.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: