Exporturile Romaniei si-au incetinit ritmul de crestere in cea de-a doua parte a anului trecut

Data publicarii: 13-02-2016 | Economie

Exporturile Romaniei si-au incetinit ritmul de crestere in cea de-a doua parte a anului 2015, in timp ce importurile au avut o dinamica de crestere, se arata intr-un document publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice (MFP), realizat de Comisia Nationala de Prognoza (CNP).

Sursa foto: Evoluția comerțului exterior în anul 2015 / mfinante.gov.ro

"Evoluția economică în anul 2015 a fost influențată de măsurile fiscale adoptate. O astfel de măsură a fost reprezentată de extinderea cotei reduse de TVA la toate produsele alimentare, ceea ce a condus la creșterea cu 8,9% a vânzărilor cu amănuntul, susținând dinamica cererii interne. O influență favorabilă a fost exercitată și de reînnoirea parcului auto care a determinat creșterea comerțului cu autovehicule în anul 2015 cu 19,3%", se arată în document.

Potrivit acestuia, tendința de creștere a consumului populației a fost susținută, totodată, de majorarea resurselor populației determinată de creșterea salariului minim brut pe economie cât și de menținerea inflației negative, ceea ce a condus la creșterea venitului real disponibil.

"În acest context economic, volumul schimburilor comerciale a evoluat diferit. Astfel, începând cu cel de-al doilea semestru al anului 2015 exporturile României și-au încetinit ritmul de creștere de la 6% în semestrul I 2015 la 2,3%, în timp ce importurile au avut o dinamică în creștere de la 6,9 % la 8,2%. Totuși, dinamica mai pronunțată a importurilor nu provine în mod deosebit din reducerea TVA la alimente, respectiv dintr-o creștere pronunțată a importurilor de bunuri alimentare. Activitatea de comerț exterior a României a fost concentrată în mod special pe schimburile comerciale cu parteneri aparținând spațiului Uniunii Europene astfel că exporturile intracomunitare au înregistrat în anul 2015 valoarea de 40240,8 milioane euro în creștere cu 7,9% față de anul anterior. În schimb, valoarea expedițiilor către spațiul extracomunitar pentru întreg anul 2015 au fost în scădere cu 5,2%", informează CNP.

Dinamica mai accentuată a importurilor s-a datorat intensificării importurilor intracomunitare în creștere de 10,1%, potrivit e CNP, în timp ce importurile din spațiul extra UE au înregistrat o scădere de 0,1% comparativ cu anul precedent.

"Importurile României în semestrul II 2015 au înregistrat o creștere de 8,2% față de semestrul II 2014 prezentând o evoluție similară de creștere (11,7%) pentru mărfurile provenite din zona comunitară și de reducere pentru cele din zona non UE (2,1%). Valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri în 2015, a reprezentat 73,7% din total exporturi și 77,2% din total importuri, cu un sold negativ al balanței comerciale de 8.344,1 milioane euro. În ceea ce privește situația comerțului exterior din zona extra UE exporturile României au totalizat 14.356,3 milioane euro iar importurile de 14.380,6 milioane euro, rezultând astfel un deficit comercial de numai 24,3 milioane euro", mai arată documentul citat.

Sursa: Agerpress