Ministerul Economiei se reorganizeaza si preia atributiile, personalul si patrimoniul Departamentului pentru Investitii Straine si Parteneriat Public-Privat

Data publicarii: 13-02-2016 | Economie

Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri se reorganizeaza prin preluarea atributiilor, personalului si patrimoniului Departamentului pentru Investitii Straine si Parteneriat Public-Privat, care se desfiinteaza, conform unui proiect de act normativ postat pe site-ul institutiei.

Ordonanța de urgență a Guvernului reglementează reorganizarea la nivelul administrației publice centrale, "având în vedere importanța deosebită a creării de pârghii pentru atragerea de investiții pentru consolidarea și modernizarea economiei naționale și luând în considerare faptul că luarea unor măsuri imediate pentru crearea unui cadru favorabil mediului economic pentru atragerea investitorilor străini este în consonanță cu îndeplinirea programului de guvernare acceptat de Parlament".

Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri preia personalul aferent Departamentului pentru Investiții Străine și Parteneriat Public-Privat în condițiile legii.

"Luând în considerare necesitatea promovării sectoarelor strategice pentru comerțul românesc și având în vedere că investițiile străine sunt un barometru al atractivității mediului de afaceri, se impune luarea de măsuri în regim de urgență, în vederea creării premiselor de dezvoltare a acestora, cu atât mai mult cu cât investițiile influențează PIB-ul. Totodată, se impune o analiză structurală a investițiilor străine, analiză care nu poate fi realizată decât de Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri, având în vedere atribuțiile în domeniile de mediu de afaceri, politică industrială și comerț exterior aflate în aria sa de competență", se specifică în proiectul de ordonanță de urgență.

Conform notei de fundamentare, în prezent, promovarea comerțului exterior și a investițiilor străine ale României se efectuează prin instituții diferite, motiv pentru care aceste activități nu au o abordare unitară care să permită fructificarea potențialului economic al României.

Proiectul de act normativ simplifică aspectele legate de elaborarea și implementarea strategiei macro-economice din programul de guvernare.

Sursa: Agerpress