Posta Romana: Actualizarea tarifelor pentru serviciile postale de la 1 martie s-a realizat conform reglementarilor ANCOM

Data publicarii: 13-02-2016 | Economie

Posta Romana a decis actualizarea unor tarife la serviciile furnizate, incepand cu data de 1 martie 2016, conform reglementarilor Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), in conditiile in care aceste tarife nu au suportat niciun fel de modificare in ultimii 12 ani, a anuntat, vineri, operatorul postal, intr-un comunicat transmis AGERPRES, ca reactie la o serie de informatii aparute in mass-media conform carora tarifele la serviciile postale internationale vor creste de pana la noua ori.

"Poșta Română, în perfect acord cu reglementările ANCOM și având acordul ANCOM, a decis actualizarea unor tarife la produse din sfera serviciului universal. Această actualizare înseamnă atât creșterea unor tarife, cât și reducerea altora. În plus, majorările, acolo unde ele există, au survenit în condițiile în care aceste tarife nu au suportat niciun fel de modificare în ultimii 12 ani. Operatorii de pe piața serviciilor poștale și de curierat, precum și alte companii din sfera serviciilor, inclusiv a celor financiare, iau astfel de decizii în mod curent și acestea sunt decizii de business. Poșta Română nu operează nicio modificare tarifară care să nu respecte reglementările legale în vigoare și principiile stabilite de ANCOM. Poșta Română dorește să atragă clienți, astfel că o majorare de tarife este făcută doar dacă este absolut necesară și pe deplin justificată de rațiuni economice", notează Compania Națională 'Poșta Română' (CNPR).

Potrivit sursei citate, trimiterile interne din sfera serviciului universal (tarife scutite de TVA) sunt: la coletele poștale interne, cu greutate până la 10 kg, inclusiv (ultima modificare operată în 2008) tariful fix/trimitere se va majora de la 1,20 lei/trimitere la 4,30 lei/trimitere, în timp ce tariful pe fiecare kilogram sau fracție de kilogram se va diminua de la 1,20 lei/kg la 0,50 lei/kg. De asemenea, se va modifica structura tarifară a trimiterilor Retur, având ca obiect colete poștale cu greutate pana la 10 kg (inclusiv), prin introducerea, pe lângă tariful pe fiecare kilogram sau fracție de kilogram de 0,50 lei, a unui tarif fix/trimitere de 1,50 lei/trimitere. În cazul prezentării unui volum de colete poștale interne, cu greutate până la 2 kg (inclusiv) de peste 50 trimiteri/lună, clienții Poștei Române pot accesa noua grilă de tarife speciale, beneficiind astfel de tarife reduse cu până la 30%.

În ceea ce privește tarifele practicate pentru trimiterile internaționale din sfera serviciului universal (tarife scutite de TVA), ultimele modificări au fost efectuate în anul 2004.

Începând cu 1 martie 2016, pentru trimiterile internaționale de corespondență neprioritară/prioritară, cu greutate până la 2 kg (inclusiv) s-a eliminat tarifarea diferențiată pentru Europa/Restul lumii, în cazul trimiterilor prioritare.

De asemenea, la trimiterile internaționale de imprimate internaționale neprioritare/prioritare cu greutate până la 2 kg (inclusiv) s-a eliminat tarifarea diferențiată pentru Europa/Restul lumii, în cazul trimiterilor prioritare, iar tarifele practicate pentru trimiterile internaționale de imprimate neprioritare/prioritare cu greutate până la 2 kg (inclusiv) vor fi la același nivel cu cele aferente trimiterilor de corespondență internațională neprioritară/prioritară cu greutate până la 2 kg (inclusiv).

Toate aceste modificări tarifare operate de Poșta Română au avut la bază acoperirea costurilor generate de prestarea serviciilor poștale internaționale din sfera serviciului poștal universal (segment intern și internațional) și au fost aprobate de ANCOM.

"În ceea ce privește creșterea 'de până la 9 ori' (...) a tarifelor trimiterilor internaționale, având ca obiect trimiteri din categoria imprimate neprioritare, precizăm că volumul anual al trimiterilor de imprimate internaționale neprioritare cu greutate 1.000-2.000 grame reprezintă mai puțin de 2% din traficul total înregistrat de Poșta Română pe acest segment, pe parcursul unui an de zile", precizează Poșta Română.

CNPR este furnizorul de serviciu universal poștal desemnat în România și are dreptul de a solicita compensarea costului net al furnizării serviciilor din sfera serviciului universal, care reprezintă diferența dintre costurile suportate de CNPR, ca urmare a îndeplinirii obligațiilor de serviciu universal și costul net al furnizorului în cazul în care și-ar desfășura activitatea exclusiv pe baze comerciale, fără a avea obligații de serviciu universal.

Poșta Română este deținută de statul român, prin Ministerul pentru Societatea Informațională, în proporție de 75%, și de Fondul Proprietatea (FP), în proporție de 25%. Compania deține cea mai mare rețea de distribuție la nivel național, însemnând peste 80% din totalul subunităților poștale care operează, în prezent, în România. Peste 19 milioane de locuitori beneficiază de serviciile Poștei Române și peste 7,5 milioane de adrese sunt acoperite de rețeaua poștală proprie.

Sursa: Agerpress