Vasiliu (Ministerul Economiei): Romania si Ungaria au strategii comune in transportul de marfuri fluvial si feroviar pentru reducerea amprentei de carbon

Data publicarii: 13-02-2016 | Economie

Romania si Ungaria au stabilit strategii comune pentru dezvoltarea transportului de marfuri preponderent fluvial si feroviar in spiritul reducerii amprentei de carbon, a declarat, vineri, secretarul de stat in Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri Vlad Vasiliu, la incheierea celei de a VII-a sesiuni a Comisiei Mixte Interguvernamentale.

'Comisia interguvernamentală joacă un rol foarte important în ansamblul relațiilor bilaterale ale ambelor părți, un rol pe care noi ne propunem să îl stabilizăm și să-i dăm noi valențe. Dialogul a fost constructiv, va aduce noi dezvoltări la stadiul relațiilor bilaterale. Dezvoltarea relațiilor dintre mediul de afaceri din cele două țări va fi marcată prin deschiderea unei camere de comerț româno-maghiare la Budapesta. În domeniul transporturilor, avem un plan comun pentru dezvoltarea unor strategii comune. Am apreciat asentimentul părții ungare pentru un plan de dezvoltare a transportul de mărfuri preponderent fluvial și feroviar în spiritul reducerii amprentei de carbon. Vom dezvolta și proiecte comune în domeniul energetic, în spiritul siguranței energetice pentru ambele țări', a spus Vlad Vasiliu.

Lucrările celei de a VII-a sesiuni a Comisiei Mixte Interguvernamentale de cooperare economică România — Ungaria s-au încheiat prin semnarea unui protocol prin care au fost stabilite principiile și direcțiile viitoare de acțiune.

Protocolul a fost semnat de copreședinții Comisiei Mixte, Vlad Vasiliu, secretar de stat pentru comerț exterior în Ministerul român al Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri, și Magyar Levente, secretar de stat pentru diplomație economică în Ministerul ungar al Afacerilor Externe și Comerțului.

Comisia Mixtă a fost precedată de reuniuni ale experților din ambele țări, în cadrul cărora s-au analizat stadiul cooperării și au fost convenite proiecte noi în domenii de interes comun, precum industrie, întreprinderi mici și mijlocii, camere de comerț, investiții străine, transporturi și infrastructură de transport, agricultură, protecția mediului, sănătate, energie, tehnologia informației, cooperare științifică și tehnică, turism, cooperare interregională, sectorul bancar și asigurarea exporturilor și proprietate intelectuală.

Ungaria este al treilea partener comercial al României, cu schimburi bilaterale care s-au apropiat de 8 miliarde euro în anul 2015 (aproximativ 3 miliarde euro exporturi și 5 miliarde euro importuri). În România sunt înregistrate 13.000 de societăți comerciale cu capital ungar, însumând aproximativ 840 de milioane de euro, iar în Ungaria funcționează 7.300 de companii cu capital românesc, respectiv 160 de milioane de euro.

Sursa: Agerpress