UE a demarat trei anchete anti-dumping privind importurile de produse de otel din China

Data publicarii: 13-02-2016 | Economie

Comisia Europeana a anuntat vineri ca a demarat noi anchete pentru a stabili daca importurile a trei produse de otel provenite din China incalca regulile comunitare privind concurenta, informeaza AFP.

Pe lângă aceste trei noi investigații, într-un alt caz care vizează produsele de oțel, Comisia a decis să impună, începând de astăzi, taxe anti-dumping provizorii pentru platbande de oțel laminate la rece provenite din China și Rusia. Taxele provizorii variază între 13,8 și 16% pentru companiile chineze și între 19,8 și 26,2% pentru companiile rusești.

'Nu putem tolera ca aceste importuri la prețuri scăzute în mod artificial să amenințe industria noastră siderurgică. Sunt hotărâtă să utilizez toate mijloacele posibile pentru a garanta că partenerii noștri comerciali respectă regulile', a declarat comisarul european pentru Comerț, Cecilia Malmstrom.

În urma deciziilor de vineri, CE precizează că a demarat 37 de măsuri de protecție comercială pentru importurile de produse din oțel, nouă investigații fiind în derulare.

Executivul comunitar a demarat o campanie pentru a ușura competiția cu care se confruntă industria siderurgică europeană, afectată de scăderea cererii interne și supracapacitățile chineze de producție. Deși până acum China a fost principala țintă a măsurilor anti-dumping adoptate până în prezent, blocul comunitar a introdus măsuri și împotriva Rusiei. Potrivit datelor Comisiei, cota exportatorilor ruși și chinezi pe piața din UE pentru anumite produse din oțel laminate la rece a crescut până la la 20,1% în perioada martie 2014-martie 2015, de la 14,3% în 2011.

Piața chineză se confruntă cu o supraofertă de oțel în condițiile în care încetinirea celei mai mari economii asiatice a afectat cererea internă de oțel astfel că acesta este vândut pe piețele mondiale la prețuri de dumping. Experții susțin că China, responsabilă pentru jumătate din producția mondială de oțel, se confruntă în prezent cu o supraproducție de 340 milioane de tone, adică dublu față de cantitatea de oțel produsă anual în Uniunea Europeană.

Sursa: Agerpress