Romsilva: Preturile de referinta la masa lemnoasa pentru anul de productie 2016 vor fi determinate in conditii de piata

Data publicarii: 13-02-2016 | Economie

Preturile de referinta pentru anul de productie 2016 al masei lemnoase vor fi determinate in functie de conditiile de piata, informeaza, vineri, Regia Nationala a Padurilor - Romsilva, intr-un comunicat de presa.

Ca urmare a intrării în vigoare a Hotărârii Guvernului României nr. 43/03 februarie 2016 pentru modificarea și completarea Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 924 din 4 noiembrie 2015, publicată în Monitorul Oficial ai României nr. 95/8.02.2016, s-a creat posibilitatea determinării în condiții de piață, a prețurilor de referință pentru anul de producție 2016, pe specii/grupe de specii, sortimente, grade de accesibilitate și tehnologii de exploatare, la nivel județean, pentru masa lemnoasă pe picior care se recoltează din fondul forestier proprietate publică a statului administrat de Regia Națională a Pădurilor-Romsilva', se spune în comunicat.

Romsilva precizează, totodată, că 'în baza noului act normativ, directorul general al Regiei Naționale a Pădurilor — Romsilva a emis Decizia nr. 45/12.02.2016 pentru modificarea și completarea Deciziei nr. 691/11.12.2015, decizie care se publică pe pagina web www.rosilva.ro și se transmite, spre aplicare, direcțiilor silvice și ocoalelor silvice din structura RNP — Romsilva'.

La începutul lunii februarie, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca — Palmer, anunța, la sfârșitul ședinței săptămânale de Guvern, modificarea Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică, în sensul clarificării modului în care se determină prețurile de referință și prețurile de pornire.

Pașca-Palmer a subliniat că a fost nevoie de aceste măsuri din cauza faptului că în prezent sunt numai 1,5 milioane de metri de cubi de masă lemnoasă care s-au licitat, iar anul trecut pe vremea aceasta erau mai mult de 4 milioane de metri cubi de lemn licitați. Ministrul spus că nu ministerul realizează formula de calcul, ci doar a adus clarificări, astfel încât Romsilva să stabilească prețul de pornire a licitației.

Printre modificările aduse de această HG se află și definiția termenului de "prețuri de referință pentru fiecare an de producție".

"Potrivit noilor reglementări, 'prețurile de referință pentru fiecare an de producție — prețurile masei lemnoase pe picior care se recoltează din fondul forestier proprietate publică, determinate anual, în condiții de piață, în funcție de specie sau grupa de specii, de gradul de accesibilitate, de sortiment și de tehnologia de exploatare; prețurile de referință pentru fiecare an de producție pot fi revizuite o singură dată în cursul unui an, în baza unei note justificative'. Până în prezent, prețul de referință era definit doar pentru proprietatea publică a unităților administrativ teritoriale, noua definiție acoperind și proprietatea publică a statului. Noua definiție permite modificarea prețului de referință în cazul în care condițiile pieței o impun", precizează Guvernul.

Se introduce o prevedere prin care se definește gradul de accesibilitate, care este unul din criteriile în baza căruia se determină prețul de referință pentru fiecare an de producție. Acest criteriu este instituit în scopul stabilirii corecte a distanței de colectare. Potrivit noilor reglementări, "gradul de accesibilitate este distanța determinată pe baza măsurătorilor din teren, pe traseul instalației de scos-apropiat, dintre centrul de greutate al suprafeței parchetului și cea mai apropiată cale cu caracter permanent pentru transportul de mărfuri, rutier sau feroviar sau punctul naval de încărcare", menționează Executivul.

O altă modificare vizează stabilirea prețului de pornire pentru masa lemnoasă vândută la licitație. Potrivit reglementărilor introduse, prețul de pornire la licitație pentru fiecare partidă se stabilește de la prețul de referință aferent acesteia. Prețurile de referință pentru fiecare an de producție pentru masa lemnoasă provenită din fondul forestier proprietate publică a statului se aprobă înainte de licitația principală, prin decizie a conducătorului administratorului fondului forestier proprietate publică a statului și pot fi stabilite la nivel național, județean sau local, după caz", se arată în comunicatul Executivului.

Sursa: Agerpress