Negritoiu, despre fondurile mutuale din agricultura: Singurul obiectiv atunci a fost ca sa se ia subventiile de la Bruxelles

Data publicarii: 22-03-2016 | Economie

Singurul obiectiv al fondurilor mutuale din agricultura a fost ca Romania sa ia subventiile de la Bruxelles sau sa acceseze fondurile europene, insa acesta trebuie sa fie rezultatul si nu scopul, importanta fiind acoperirea riscurilor, a declarat, marti, presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Misu Negritoiu, intr-o conferinta.

"Din păcate, și am văzut asta în proiectul Legii fondurilor mutuale, singurul obiectiv atunci a fost ca să ia subvențiile de la Bruxelles sau să acceseze fondurile europene. Nu acesta trebuie să fie scopul, acesta trebuie să fie rezultatul, trebuie să fie urmarea. Fondul trebuie construit ca să acopere riscurile. Fondul de asta trebuie să fie și ulterior accesarea fondurilor europene. Toată lumea a făcut niște vehicule ca să fie acolo, ca să ia niște fonduri. Iată că nu au făcut nici una nici alta!", a spus Mișu Negrițoiu.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a constituit un grup de lucru împreună cu asigurători în care se discută despre fondurile mutuale sau produse de asigurări pentru agricultură sau sănătate, a afirmat Mișu Negrițoiu. Președintele acestui grup este Francois Coste, director general al Groupama Asigurări.

"Noi avem un grup de lucru în care i-am invitat pe toți cei interesați, asiguratorii, dar nu numai, pentru dezvoltare de produse noi. Unul dintre sectoarele care este rămas în urmă și care nu este bine reprezentat este agricultura. În acest grup revedem, pe de o parte, legislația existentă de la fondurile mutuale. Iată, de ce nu merge? Cum este croită? Dar foarte mult în legătură cu aceasta depinde și cine o pune în practică. Adică mutualitatea și asocierea sunt lucruri de bază în funcționarea acestora, inclusiv în executarea prevederilor legislative", a spus Mișu Negrițoiu.

Președintele ASF a precizat că Legea fondurilor mutuale trebuie revăzută și făcută funcțională.

"Probabil este greu pentru o societate care a trecut prin CAP-uri să mai revină la mutualitate. Gradul de neîncredere este foarte marea, am văzut acum și sondaje și cercetări sociologice, dar nu putem fără aceasta. Încerc acum să înțeleg eu și să explic oamenilor că mutualitatea este de fapt principiul de bază al asigurărilor. Mutualitatea, lumea nu vrea să o accepte nici în ceea ce privește RCA-ul. Domnule, dar eu nu am făcut niciun accident și nu mi-a scăzut corespunzător sau mi-a crescut, iar alții au făcut nouă accidente și...Nu poți niciodată într-un principiu de asigurări să primești exact ce ai plătit. De ce plătesc eu 500 de lei? Pentru asta plătești! Pentru că trebuie să trăiești confortabil, nu trebuie să stai stresat la volan că ieși de pe șosea și te lovește cineva sau lovești pe cineva. I se poate întâmpla oricui. Eu, mai alaltăieri, am intrat într-o bordură, pur și simplu", a afirmat Mișu Negrițoiu.

Sursa: Agerpress