Hunedoara: Sindicatul "Muntele" cere accesarea unei subventii pentru exploatarile de huila din Valea Jiului

Data publicarii: 22-03-2016 | Economie

Sindicatul "Muntele", reprezentativ la nivelul Complexului Energetic Hunedoara (CEH), a solicitat marti Guvernului, printr-un memoradum, sa inceapa procedurile necesare acordarii de subventii pentru cele patru exploatari de huila din Valea Jiului, in paralel cu continuarea activitatii de productie a acestora pana la 31 decembrie 2018, a declarat presedintele organizatiei sindicale, Petre Nica.

"Am înaintat premierului României un memorandum prin care cerem trei lucruri extrem de importante pentru CEH. Primul se referă la modificarea legii pensiilor, în sensul revenirii la vechiul sistem de calcul al punctului de pensie pentru mineri, (...) extinderea perioadei pentru care se acordă veniturile de completare până la 48 de luni și demararea accesării subvenției pentru cele patru exploatări miniere, cu continuarea activității de producție până în 31 decembrie 2018, timp până la care, cu siguranță, la nivelul Uniunii Europene se va stabili un nou regulament în ceea ce privește minele de huilă din Europa", a menționat liderul sindical.

În opinia acestuia, noul regulament referitor la minele de huilă ar putea să permită continuarea activității de extracție și după anul 2018.

În ceea ce privește denunțarea unilaterală a contractului colectiv de muncă de către administratorul judiciar al CEH, președintele Sindicatului 'Muntele' a precizat că organizația a contestat la Tribunalul Hunedoara hotărârea luată săptămâna trecută de firma de insolvență care se ocupă de complex.

"Cred că vom avea câștig de cauză", și-a exprimat Nica optimismul în ceea ce privește rezolvarea cauzei în beneficiul muncitorilor.

El a arătat că sindicatul este dispus să participe, de joi, la negocierea unui nou contract colectiv de muncă, dar a apreciat că este posibil să se decidă întocmirea unor acorduri individuale.

"În condițiile în care vom accesa subvenție, consider că n-ar fi drept față de salariați să lucreze sub un contract colectiv de muncă auster, atâta timp cât există resursă financiară. Cred că, până la urmă, se va merge pe anumite acorduri între organizațiile sindicale și administrație, iar negocierea contractului colectiv de muncă se va încheia în momentul în care vom ști de ce bani dispunem pentru susținerea acestei societăți", a explicat Nica.

Pe de altă parte, în opinia liderului sindical, declanșarea unei greve generale la CEH ar conduce societatea spre un faliment sigur, pentru că societatea nu-și va putea onora obligațiile financiare către creditori.

"Oprirea activității CEH, într-un astfel de moment, înseamnă creșterea exponențială a șanselor de intrare a CEH în faliment. Or, falimentul nu mai depinde nici de premier, nici de ministrul Energiei, nici de directorul general, ci de o cerere a unuia dintre creditorii CEH, care poate fi acceptată sau nu de judecătorul sindic", a apreciat Nica.

Președintele Sindicatului Muntele s-a întâlnit marți în fața sediului CEH din Petroșani cu aproximativ 200 de mineri de la exploatările de huilă din Valea Jiului, cărora le-a prezentat situația în care se află complexul și demersurile făcute de organizația sindicală după ce administrația a denunțat unilateral contractul colectiv de muncă.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: