Bucurestenii, asteptati sa se "indulceasca" in acest weekend la Targul National al Mierii, organizat pe Platforma Apicola Baneasa

Data publicarii: 01-04-2016 | Economie

Targul National al Mierii - un eveniment dedicat consumatorilor de produse apicole - va reuni la actuala editie 115 apicultori din toate colturile tarii, acesta fiind organizat, in perioada 1 - 3 aprilie 2016, pe Platforma Apicola Baneasa de catre Asociatia Crescatorilor de Albine din Romania (ACA), singura entitate de profil cu acoperire nationala.

Expozanții prezenți vor etala o gamă extrem de diversificată, de la diverse sortimente de miere și produse apicole obținute direct din stupină până la produse condiționate sau alte preparate derivate— suplimente nutritive, medicamente, cosmetice.

De asemenea, de acest târg vor putea beneficia și apicultorii, deoarece vor fi prezente și produsele dedicate acestora — stupi și componente, utilaje și alte echipamente apicole, produse pentru sănătatea albinelor, produse pentru nutriție, cărți de specialitate.

Apicultorii români sunt optimiști în privința producției de miere din acest an, chiar dacă în unele zone din țară temperaturile au fost destul de scăzute, în această perioadă, mizând pe o producție de cel puțin 80% din media anuală de 22.000 — 24.000 de tone, potrivit reprezentanților Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA).

"(...)Dacă se încălzește vremea, așa cum s-a anunțat, iar albina poate valorifica nectarul cât de cât și apicultorii mai suplimentează hrana, putem spera la un an mai mai bun decât în 2015, respectiv la o producție de cel puțin 80% din media anuală de 22.000—24.000 tone, adică să facem în jur de 19.000 de tone, față de 60—70% cât am raportat în 2015 (...) ", a declarat pentru AGERPRES președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea.

În 2015, producția de miere raportată de apicultori nu a depășit 18.000 de tone, adică în jur de 60-70% din media anuală de 22.000—24.000 de tone, în condițiile în care au fost reduse semnificativ producțiile la mierea de rapiță, tei și floarea soarelui, din cauza depopulărilor masive ale familiilor de albine.

România produce, în medie, 22.000 de tone de miere anual, clasându-se pe locul patru în Europa, și deține un efectiv de 1,47 milioane de familii de albine. La nivel național sunt înregistrați în jur de 40.000 de apicultori, peste 60% dintre aceștia fiind membrii ACA, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine.

ACA este o asociație înființată în 1958, singura cu acoperire națională, care are 40 de filiale județene și societăți comerciale de desfacere pentru aprovizionarea apicultorilor cu toate echipamentele și materialul genetic necesar.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: