Reuters: Gazprom vrea sa foloseasca influenta OMV pentru extinderea gazoductului Nord Stream

Data publicarii: 01-04-2016 | Economie

Gazprom a semnat vineri acorduri de cooperare cu OMV, incercand sa-si intensifice lobby-ul pentru proiectul gazoductului Nord Stream-2, care ar dubla livrarile de gaze directe intre Rusia si Germania, transmite Reuters.

Livrările de gaze rusești, care reprezintă o treime din consumul european de gaze, au fost din ce în ce mai mult politizate, în urma implicării Rusiei în criza din Ucraina.

Gazprom vrea să ocolească Ucraina, prima rută a gazului rusesc spre Europa, prin extinderea rețelei de gazoducte, în special prin Nord Stream, dar UE se opune planului.

Alexei Miller, șeful Gazprom, a afirmat vineri că nu există dubii privind construcția Nord Stream-2, care prevede dublarea actualei capacități a gazoductului la 110 miliarde metri cubi (bcm), până la sfârșitul lui 2019. Totuși, unii lideri europeni se opun proiectului, care este sprijinit de E.ON, Wintershall, Shell, OMV și Engie.

Gazprom a anunțat vineri că acordurile semnate cu OMV la Sankt Petersburg includ furnizarea de țiței rusesc companiei austriece. O sursă familiară cu planurile Gazprom susține că firma vrea să folosească puterea de influență a OMV pentru a obține aprobarea gazoductului Nord Stream-2.

"Acesta este obiectivul major a evenimentului de vineri, lobby-ului OMV", susțin sursele.

Gazprom livrează deja gaze naturale Germaniei via o serie de conducte amplasate în Marea Baltică, denumite Nord Stream. Anul trecut, Gazprom și un grup de companii europene, respectiv E.ON, Wintershall, Shell, OMV și Engie, au semnat un acord pentru realizarea proiectului Nord Stream-2, ce presupune construirea a încă două conducte pe lângă cele două deja existente, astfel încât capacitatea sa de transport ar urma să se dubleze, până la 110 miliarde de metri cubi pe an.

Un acord preliminar privind schimbul de active a fost semnat în septembrie. OMV va achiziționa o participație de 24,98% în zonele IV și V ale formațiunii Achimov din zăcământul energetic Urengoy aflat în Siberia.

Schimbul de active va include active deținute de OMV în Marea Nordului și Marea Norvegiei, și nu active din Austria, a afirmat vineri directorul general al OMV, Rainer Seele, aflat în vizită în Rusia.

Agenția rusă RIA Novosti a anunțat, citând surse de la Gazprom, că gigantul rus ar putea furniza OMV 1,5 milioane de tone de petrol anul acesta. Traderii au declarat pentru Reuters că subsidiara Gazprom, Gazprom Neft, va începe luna aceasta furnizarea de țiței Ural către OMV, conform contractului încheiat între cele două companii.

Grupul austriac OMV este acționarul majoritar al Petrom, cu o participație de 51,01%. Ministerul Energiei deține 20,64% din acțiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deține 18,99%, iar 9,3572% alți acționari. Petrom este cea mai mare companie românească de petrol și gaze, cu activități în sectoarele Upstream (Explorare și Producție), Downstream Oil (Rafinare și Marketing), Downstream Gas (Gaze și Energie).

Sursa: Agerpress