Acordul privind schimbul de active intre OMV si Gazprom va fi finalizat in 2016

Data publicarii: 01-04-2016 | Economie

Acordul privind schimbul de active intre grupul energetic austriac OMV, proprietarul Petrom, si gigantul rus Gazprom va fi finalizat in acest an, a anuntat vineri seful Gazprom CEO Alexei Miller, transmite Reuters.

Schimbul de active va include active deținute de OMV în Marea Nordului și Marea Norvegiei, și nu active din Austria, a afirmat directorul general al OMV, Rainer Seele, aflat în vizită în Rusia.

Agenția rusă RIA Novosti a anunțat, citând surse de la Gazprom, că gigantul rus ar putea furniza OMV 1,5 milioane de tone de petrol anul acesta. Traderii au declarat pentru Reuters că subsidiara Gazprom, Gazprom Neft, va începe luna aceasta furnizarea de țiței Ural către OMV conform contractului încheiat între cele două companii.

OMV și Gazprom au convenit, în luna septembrie, un posibil schimb de active. Cu toate acestea, până în prezent, nu s-a decis care sunt activele ce ar urma să fie oferite în mod concret de OMV grupului Gazprom în schimbul unei participații de 25% la zăcământul de gaze naturale Urengoy din Siberia.

Grupul austriac OMV este acționarul majoritar al Petrom, cu o participație de 51,01%. Ministerul Energiei deține 20,64% din acțiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deține 18,99%, iar 9,3572% alți acționari. Petrom este cea mai mare companie românească de petrol și gaze, cu activități în sectoarele Upstream (Explorare și Producție), Downstream Oil (Rafinare și Marketing), Downstream Gas (Gaze și Energie).

Sursa: Agerpress