Presedintele BNS despre proiectul legii salarizarii: Au lansat pe piata un model macroeconomic extrem de toxic

Data publicarii: 04-04-2016 | Economie

Presedintele Blocului National Sindical, Dumitru Costin, considera ca proiectul privind noua lege a salarizarii, lansat recent in spatiul public, este "un model extrem de toxic pentru economia Romaniei", iar modul in care a fost aruncat pe piata arata ca se vrea "testarea reactiei publice".

"Au lansat pe piață un model macroeconomic extrem de toxic, o toxină care va distruge și ce a mai rămas din România. Modelul pe care îl propun ei (Guvernul n.r.), cu înghețarea salariului minim în România, la nivel național, și cu creșteri de salarii în sectorul bugetar este un demers toxic pentru economia României, în contextul în care, azi, România are ca principală provocare piața muncii. Astăzi pe piața muncii angajatorii nu mai găsesc oameni în vârsta de muncă și calificați, la așteptările și nevoile lor. (...) Nu mai ține acest sistem prin care că suntem competitivi pe salarii mici. Astăzi marii angajatori nu mai au forță de muncă și noi le spunem de ani de zile acest lucru guvernanților", a declarat, luni, pentru AGERPRES, președintele BNS Dumitru Costin.

Acesta a precizat că Guvernul nu i-a chemat la discuții pe aceste proiecte, și de aceea nu vor intra într-un astfel de joc, în condițiile în care salarizarea sistemului public este o problemă "cât se poate de serioasă".

"Nu am fost chemați la discuții. Consider că trebuia să se întâmple public fiind vorba de chestiune cât se poate de serioasă și de aceea nu îmi propun să intru într-un astfel de joc. Să le scoată pe masă (proiectele n.r.) și le discutam cu analize de impact.(...) E ciudat acest mod de abordare al Guvernului care lansează, probabil, pe surse, o informație legată de salarizarea în sectorul bugetar. Un Guvern nu face acest lucru decât dacă vrea să testeze reacția publică, reacția sindicatelor, dar care mie, ca și cunoscător, îmi arată că au o problemă de asumare a unui tip de soluție (...). Informațiile care au ieșit și încearcă să pună pe jar opinia publică din România îmi arată că acest Guvern este incapabil de a reforma sistemul public din România, pentru că salarizarea în sectorul bugetar este doar o componentă a reformei din sectorul public, este doar o părticică din sectorul public", a subliniat Costin.

În opinia sa, media salarială în sectorul public este mai mare în prezent decât în sectorul privat, argumentând că este "o anomalie", iar creșterile salariale din decembrie nu au făcut altceva decât să creeze dezechilibre suplimentare în interiorul sistemului.

"Azi, media salarială în sectorul public este mai mare decât în sectorul privat, ceea ce este o anomalie pentru că am o structură cu 1,2 milioane de suflete în sectorul public și încă 4 milioane în sectorul privat. Dacă în sectorul privat plătesc foarte prost, avem în economia românească 44% din total contracte la salariul minim sau sub salariul minim — ce fac eu dacă îngheț salariul minim în următorii 4 ani? Creez o presiune suplimentară în sectorul public, unde toată lumea va vrea să muncească acolo, că este mai sigur decât în mediul economic privat, îi gonesc pe cei apți de muncă și care mai sunt tineri din țară pentru că asta oferă ei: salariul minim pe economie. Ce și-au spus, hai să aruncăm în cârca celor de la sindicate chestia cu salarizarea în sectorul public, găsim o variantă cu mai puțini bani și o să promitem că le dăm la bugetari salarii în următorii ani cu condiția ca mediul economic privat să stea pe loc. Tocmai mediul economic privat este motorul, cel care îți aduce venituri la bugetul de stat, din care se fac salariile sau se finanțează alte zone. Lăsăm milioane de oameni în sărăcie sau îi gonim din țară și așa putem să dăm creșteri de salarii în sectorul bugetar", a explicat liderul BNS.

La rândul său, președintele CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a precizat, pentru AGERPRES, că nu a primit din partea Guvernului niciun proiect privind legea salarizării și a subliniat că este vorba despre 'manipulări pentru a testa reacția publică, în special sindicate, la măsuri de austeritate extremă".

Acesta a adăugat că este posibil să primească documentele miercuri și că ar putea avea loc și o întâlnire cu premierul Dacian Cioloș.

Conform unui articol publicat duminică de Profit.ro, "Guvernul a propus sindicatelor o formulă de majorare a salariilor bugetarilor în medie cu 19%, dar cu o condiție dură, și anume limitarea drastică a ritmului de creștere a salariului minim brut, cu tranșe anuale de câte 25 de lei, astfel încât acesta să ajungă la 1.350 lei doar în 2020".

Sursa: Agerpress