Doua treimi dintre romani vor ca utilizarea cianurii in minerit sa fie interzisa (sondaj)

Data publicarii: 04-04-2016 | Economie

Majoritatea romanilor (66%) doreste interzicerea de catre Parlamentul Romaniei a utilizarii cianurii in minerit, in timp ce procentajul ajunge la 85% in regiunea Centru a Romaniei, zona din imediata vecinatate a zacamintelor aurifere preconizate a fi exploatate in viitorul apropiat, arata rezultatele unui sondaj realizat de TNS CSOP, in decursul lunii martie, dat luni publicitatii.

Cercetarea de tip omnibus relevă, totodată, că 60% din populația României (cu vârste cuprinse între 30 și 64 de ani, studii medii și superioare) este de părere că interzicerea utilizării cianurii ar trebui să devină o prioritate pentru Parlament. De asemenea, sondajul arată că 70% din populație valorizează metodele alternative de creare de locuri de muncă (turism, agricultură etc.), în comparație cu deschiderea unei exploatări miniere.

În plus, 63% dintre respondenți consideră că utilizarea cianurii este toxică pentru oameni și mediul înconjurător. Totodată, dacă ar fi să aleagă între distrugerea unui munte și reciclarea telefoanelor mobile pentru a obține aceeași cantitate de aur, populația României înclină mai degrabă spre reciclare (60% dintre cei chestionați). Această opinie este mult mai pregnantă în zona centrală a României, unde întâlnim cea mai mare proporție a celor 'pro reciclare', de 73%.

În același timp, 70% dintre respondenți au declarat că turismul, agricultura și punerea în valoare a patrimoniului reprezintă o soluție mai bună pentru crearea aceluiași număr de locuri de muncă decât deschiderea unei exploatări miniere. În zonele Centru (86%) și Sud-Vest (88%), valorizarea metodelor alternative de creare de locuri de muncă este îmbrățișată de mai mulți oameni decât în oricare alte zone din România.

La nivel general, sondajul arată că 66% dintre respondenți doresc interzicerea de către Parlamentul României a utilizării cianurii în minerit, procentajul crescând până la 85% în zona Centru, zonă din imediata vecinătate a zăcămintelor aurifere preconizate a fi exploatate în viitorul apropiat.

Sondajul, realizat în martie 2016 de TNS CSOP, la solicitarea Papaya Advertising, se bazează pe 1.045 de interviuri față în față cu femei și bărbați având vârsta între 18 și 64 de ani, locuitori atât din zona urbană, cât și rurală.

Potrivit realizatorilor, sondajul a fost efectuat în contextul în care Parlamentul României trebuie să decidă asupra proiectului legislativ de interzicere a cianurii în minerit.

Inițiativa legislativă de amendare a Legii Minelor, introdusă în 2007, se află, conform celor care au efectuat sondajul, încă în sertarele Comisiei pentru industrii din Camera Deputaților.

În decembrie 2015, plenul Camerei a dezbătut legea și a votat retrimiterea sa la comisie, pentru un nou raport. Legea avea recomandare de respingere, iar, la presiunea cetățenilor, parlamentarii au decis retrimiterea sa la comisia de specialitate. În paralel, a fost cerut un nou punct de vedere din partea Guvernului condus de Dacian Cioloș.

Sursa: Agerpress