Federatia Viticultorii: 75 de milioane de litri de vin de calitate nu pot fi comercializati din cauza clasarii

Data publicarii: 04-04-2016 | Economie

O cantitate de 75 de milioane de litri de vin de calitate din Vrancea nu poate fi comercializata din cauza unei clasari puse sub semnul intrebarii de Federatia Viticultorii, care solicita Ministerului Agriculturii si Organizatiei Nationale Interprofesionale Vitivinicole (ONIV) deblocarea situatiei.

'Modul în care au fost analizate vinurile din Vrancea arată faptul că nu se dorește intrarea pe piață a unei cantități de 75 de milioane de litri de vin de calitate, care se află în antrepozitele producătorilor. Situația este foarte gravă pentru că toate aceste 26 de crame au produs vinuri din plantații de viță de vie nobile, înființate prin programul de reconversie, fiind nevoite să respecte tehnologia impusă de Ministerul Agriculturii pentru a produce vinuri IG și DOC. Este cel puțin curios faptul că, după ce toți producătorii s-au conformat cerințelor, niciunul dintre ei nu a trecut de analiza acestei comisii a ONIV', spun reprezentanții Federației Viticultorii, într-un comunicat remis luni AGERPRES.

Vinurile din 26 de crame au intrat în analiza unei comisii a Organizației Naționale Interprofesionale Vitivinicole (ONIV) și toate au fost apreciate ca nefăcând parte din categoria vinurilor cu indicație geografică (IG) și denumire de origine controlată (DOC).

Conform viticultorilor din Vrancea, până în acest an nu au fost probleme cu clasarea vinurilor, deoarece acestea au fost analizate de degustători care cunosc regiunea. Acum, însă, județul Vrancea nu a fost reprezentat de niciun degustător autorizat. Mai mult, Federația Viticultorii a contestat rezultatele concursului și nu i s-a permis să aibă niciun reprezentat la a doua examinare a vinurilor, care a avut același rezultat ''curios".

Analizarea vinurilor s-a efectuat după o procedură neconformă, spun reprezentanții viticultorilor vrânceni, deoarece producătorilor de vin nu li s-a spus care sunt problemele constatate. De asemenea, nu au fost luate contra-probe pentru vinurile clasate, pentru a nu exista nicio posibilitate de a demonstra semnele de întrebare ale acestei clasări.

'Federația Viticultorii a solicitat constituirea unei comisii în care să fie reprezentată, dar această solicitare a noastră a fost refuzată. Noi contestăm modul în care s-a făcut clasarea vinurilor, deoarece a fost făcută de persoane care nu au lucrat niciodată într-o cramă, care nu au experiență în vinurile din Vrancea. După ce prima comisie a considerat că vinurile nu sunt de calitate, toate vinurile au fost degustate de specialistul Federației Viticultorii și s-a constatat că sunt corespunzătoare din punct de vedere organoleptic și fizico-chimic', a afirmat președintele Federației Viticultorii, Toader Manole.

Federația Viticultorii face un apel către Ministerul Agriculturii și ONIV să găsească o rezolvare la această situație care pune în pericol producătorii de vin din cel mai mare bazin viticol al țării. Situația este gravă pentru aceștia deoarece un litru de vin IG și DOC are un preț de plecare la cramă de aproximativ 2,5 lei, în timp ce vinul de masă are un preț de 0,9 lei.

Federația Viticultorii își rezervă dreptul de a apela la instanțele de judecată în cazul în care nu se va găsi o rezolvare, afirmă aceasta.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: