Inchiderea centralelor nucleare din UE ar costa peste 250 de miliarde de euro

Data publicarii: 04-04-2016 | Economie

Comisia Europeana a estimat luni ca ar fi nevoie de investitii de 253 de miliarde de euro pentru inchiderea tuturor centralelor nucleare din Uniunea Europeana si managementul deseurilor nucleare pana in anul 2050, informeaza AFP.

Pe baza datele furnizate de statele membre UE, executivului comunitar estimează că va fi nevoie de o sumă de 123 de miliarde de euro pentru dezafectarea centralelor nucleare ajunse la finalul duratei lor de viață și alte 130 de de miliarde de euro ar fi necesare pentru gestionarea deșeurilor nucleare, conform ultimului Program Ilustrativ Nuclear (PNIC), publicat după accidentul de la Fukushima din 2011.

Potrivit unei surse din interiorul Comisiei, sumele vehiculate au crescut cu 47% comparativ cu precedentul PINC, publicat în 2008.

"La nivel mondial există o experiență limitată cu privire la dezafectarea centralelor nucleare. Până în luna octombrie 2015 în Europa au fost închise permanent 89 de reactoare nucleare, însă doar trei reactoare au fost dezafectate complet, toate în Germania", subliniază Comisia.

Ținând cont de durata de viață rămasă a centralelor nucleare europene, operatorii au pus deja deoparte puțin peste jumătate din fondurile necesare pentru investițiile. Aceasta în condițiile în care Comisia estimează că procentul ar trebui să fie unul de 64%. Cu toate acestea, aceste sume sunt susceptibile să evolueze în caz de prelungire a duratei de viață a centralelor, cum vor să facă numeroase state membre.

Executivul european, care nu are putere de decizie asupra compoziției mixului energetic, lăsat la aprecierea statelor membre, urmează să publice până la finalul anului opinia sa cu privire la programele naționale ale fiecărui stat membru, a precizat o sursă din interiorul Comisiei.

În prezent sunt 129 de reactoare nucleare care funcționează în 14 state membre din UE, cu o capacitate de producție de 120 de gigawați și o viață medie de aproximativ 30 de ani.

Sursa: Agerpress