Panama Papers: Reprezentantii Deutsche Bank afirma ca banca i-a ajutat legal pe clientii cu companii offshore

Data publicarii: 04-04-2016 | Economie

Deutsche Bank, prima banca din Germania, a anuntat luni ca i-a ajutat pe unii dintre clientii sai in privinta companiilor din paradisurile fiscale, dar in mod legal, relateaza agentia EFE.

Un purtător de cuvânt al băncii germane a subliniat, luni, că "suntem total conștienți de semnificația acestui fapt".

"În ceea ce privește Deutsche Bank, ne-am îmbunătățit procesul de admitere a clienților, verificăm cu cine facem afaceri și ne asigurăm că directivele noastre, procedurile și sistemul sunt structurate astfel încât să respecte legile și reglementările relevante", au precizat reprezentanții băncii.

Circa 140 de politicieni din lumea au legătură cu companii înscrise în paradisuri fiscale, conform informațiilor publicate de Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigații (ICIJ).

Dezvăluirile includ 11,5 milioane documente, de circa patru decenii, ale Casei de avocatură panameze Mossack Fonseca, specializată în gestionarea capitalurilor și patrimoniilor, cu informații de la mai mult de 214.000 companii ce au beneficiat de avantaje fiscale în peste 200 de țări și teritorii.

Banca hamburgheză Berenberg Bank a confirmat, de asemenea, că a derulat afaceri cu firme fantomă din străinătate.

Prin intermediul unei filiale de gestionare a patrimoniilor din Elveția, Berenberg Bank gestionează conturi pentru companii cu avantaje fiscale, potrivit unui purtător de cuvânt al băncii germane.

"Asta este în consonanță cu normele legale, dar necesită obligația de a acționa cu discernământ din partea băncilor", a adăugat sursa citată.

În acest fel, întotdeauna se cunoaște beneficiarul ce se afișează în spatele contului și se verifică zilnic mișcările din conturile acestor beneficiari și ale celor împuterniciți, în baze de date speciale.

Astfel, plățile sunt observate permanent și procesele sunt investigate regulat de auditori externi independenți, conform Berenberg.

Cotidianul german Suddeutsche Zeitung, care a condus investigația jurnalistică, informa luni că încă de acum doi ani un informator a vândut date interne ale Mossack Fonseca autorităților germane, dar acestea erau mai vechi și mai puține.

Investigatorii au verificat locuințele și birourile a peste 100 persoane, anul trecut.

Commerzbank a fost, de asemenea, implicată în dezvăluiri și, ca urmare a afacerilor sale cu Mossack Fonseca, a decis să plătească o amendă de circa 20 milioane de euro, la fel ca și HSH Nordbank și Hypovereinsbank, a adăugat Suddeutsche Zeitung.

Commerzbank i-a ajutat pe unii clienți să evite impozitele prin intermediul unei filiale din Luxemburg.

De atunci, și alte țări au intrat în posesia unor date de la prima scurgere de informații, mai mică, printre acestea numărându-se Statele Unite ale Americii, Marea Britanie și Islanda.

Un purtător de cuvânt al Commerzbank a declarat pentru EFE că banca a închis cazul Luxemburg anul trecut, prin achitarea amenzii.

Sursa: Agerpress