Raducu (MFE): Legile privind achizitiile publice trebuie adoptate pana in 18 aprilie; in caz contrar, riscam infringementul

Data publicarii: 05-04-2016 | Economie

Romania este obligata sa transpuna Directiva Europeana privind achizitiile publice pana in data de 18 aprilie, in caz contrar riscam declansarea procedurii de infringement de catre Comisia Europeana, iar proiectele europene pentru care se vor realiza achizitii publice pe vechea procedura vor suferi corectii financiare cuprinse intre 5% si 100% din valoarea proiectului, a declarat, marti, pentru AGERPRES, ministrul Fondurilor Europene, Aura Raducu.

"Comisia Europeană a emis o Directivă în 2014 care trebuie aplicată în legislația națională începând din 18 aprilie 2016. De la această dată, pe fonduri europene și, în general, pe toate fondurile publice, achizițiile se fac în conformitate cu legislația națională, armonizată cu Directiva Europeană. Deci, orice achiziție publică trebuie să se realizeze după această directivă. În cazul în care nu se armonizează legislația, există situația începerii unei acțiuni de infringement pentru nerespectarea directivelor europene. În ceea ce privește fondurile europene, situația este mai dificilă pentru că există acele corecții financiare pentru nerespectarea achizițiilor publice. Din start, dacă am continua să nu respectăm această directivă, deci dacă am merge pe OUG 34, înseamnă că proiectele vor avea automat corecții financiare. Aceste corecții financiare merg de la 5% la 100%", a explicat Aura Răducu.

Potrivit ministrului Fondurilor Europene, orice achiziție lansată în SEAP începând cu 18 aprilie trebuie să urmeze această nouă procedură. "În această situația, am solicitat Parlamentului să accelereze aprobarea acestui pachet legislativ privind achizițiile publice", a subliniat Răducu.

În prezent, pachetul de patru legi care transpun în legislația națională Directiva privind achizițiile publice se află în Comisia de Buget Finanțe din Camera Deputaților.

Sursa: Agerpress