Ghetea (CEC Bank): Programul Prima Casa nu va mai avea viitor daca se va aplica Legea darii in plata

Data publicarii: 05-04-2016 | Economie

Programul "Prima Casa", care a dus in ultimii ani la cresterea pietei imobiliare si a contribuit la cresterea consumului, nu va mai avea viitor daca va intra sub incidenta Legii privind darea in plata, a declarat, marti, Radu Gratian Ghetea, presedintele CEC Bank si presedinte de onoare al Asociatiei Romane a Bancilor, in cadrul unei conferinte pe teme financiare.

* Ghețea (CEC Bank): Sper că președintele va sesiza Curtea Constituțională, dacă în legea dării în plată rămân lucruri grave

"Se poate vedea că românii s-au grăbit mai mult în acest început de an să acceseze credite prin programul Prima Casă. Este un program bun, care și-a arătat eficiența, ajutând la creșterea pieței imobiliare, a pieței construcțiilor și a dus la creșterea consumului. Ce se va întâmpla cu viitorul acestui program? Răspunsul vine natural: depinde de ce se va întâmpla cu Legea dării în plată", a spus Ghețea.

În opinia sa, ar trebui ca, în Parlament, proiectul legii să fie amendat, astfel încât programul "Prima Casă" să nu mai intre sub incidența legii.

"Au fost multe discuții, unele voci au spus că ar trebui ca acest program să fie eliminat din aplicarea acestei legi, dar nu este cea mai bună soluție să scoți ceva de-o parte, însă trebuie să alegem răul cel mai mic. Prima Casă nu ar trebui să fie sub incidența acestei legi și probabil așa va avea viitor în continuare. Dacă nu, nu va mai exista, în opinia mea, viitor și ar fi păcat", a subliniat președintele CEC Bank.

Ghețea a adăugat că băncile vor căuta soluții de nișă pentru acordarea de credite.

"Băncile caută soluții încontinuu. O să găsim o nișă unde să dăm credite, de exemplu creditul pentru concediu sau cel pentru studii, în timp ce creditele pentru locuințe vor stagna până când se va corecta situația. Dar nu cred că se va ajunge aici, cred că programul Prima Casă nu va fi practic scos din funcțiune", a mai afirmat Ghețea.

Președintele Klaus Iohannis a retrimis în Parlament spre reexaminare Legea dării în plată la finele anului trecut.

La începutul lunii martie, Senatul a adoptat proiectul legii. Senatorii au respins un amendament care prevedea excluderea din lege a programului ''Prima casă'' și au introdus un altul care se referă la faptul că pentru stingerea creanței dintr-un contract de credit prin dare în plată, valoarea contractul de credit, la momentul acordării, nu trebuie să depășească 150.000 euro, sumă calculată la cursul de schimb al BNR în ziua încheierii contractului, garantat prin ipotecă asupra unui bun imobil cu destinație de locuință.

Proiectul legii dării în plată intră marți în dezbatere pe articole la Comisia juridică a Camerei Deputaților și cel mai probabil miercuri se va da raportul.

Săptămâna trecută, la finalul dezbaterilor generale pe această inițiativă legislativă, președintele comisiei, Bogdan Ciucă, a declarat că este nevoie de anumite clarificări în ce privește plafonul până la care pot fi aplicate prevederile legii și excluderea sau nu a programului "Prima Casă".

"Cred că ar trebui să ne concentrăm pe câteva teme. Prima ar fi viziunea de ansamblu — legea are caracter social sau discutăm de riscul contractual beneficiu-pierdere care există dintr-un contract pe care două sau mai multe părți îl încheie la un moment dat. Caracter social sau pur și simplu stabilim niște principii care sunt guvernate de înțelegerea dintre părți și, evident, de răspunderea pe care și-o asumă în raport cu beneficiul. Trebuie să stabilim, de asemenea, natura obiectului, dacă ne referim doar la case, doar la imobile ce reprezintă locuință, trebuie să ne referim la retroactivitate și aici aș ridica o problemă: retroactivitatea în raport de ce: de semnarea contractului sau ne referim din punct de vedere al momentului în care se aplică chiar și în contractele vechi", a explicat Ciucă.

Parlamentarii din comisie au putut depune până marți amendamente care să clarifice toate aceste chestiuni.

Sursa: Agerpress