Costin Borc: Rolul statului este de a inlatura barierele care stau in fata mediului de afaceri

Data publicarii: 05-04-2016 | Economie

Statul poata sa faca multe lucruri care nu sunt favorabile business-ului si de aceea rolul nostru este sa dam deoparte barierele care stau in fata investitorilor, a declarat, marti seara, Costin Borc, vice-prim ministru si ministrul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri, in cadrul intalnirii membrilor Camerei de Comert si Industrie Romano-Germana (AHK Romania).

"Îmi face plăcere să fiu în preajma unui grup de oameni interesați de ceea ce se întâmplă în economia românească. Colegii mei și cu mine am acceptat provocarea de a face parte din Guvernul condus de Dacian Cioloș în care încercăm să arătăm că lucrurile se pot face bine în România și că poate să existe o guvernare mai bună, o guvernare care să lase guvernelor viitoare o economie într-o stare ceva mai bună decât am găsit-o. Sunt, astăzi, aproape 5 luni de când suntem la guvernare și încerc să cred că facem lucruri bune și, de asemenea, că răspundem la acele critici când ni se spune că nu am făcut lucruri bune. Atât în calitate de vicepremier, cât și în calitate de ministru al Economiei, vreau să spun că lucrăm la o viziune de dezvoltare pe termen lung a României. Noi vrem să propunem ceva care să aibă un mesaj inspirațional, transformațional. Vrem să arătăm de ce îți dorești să stai în România, să produci în România, de ce îți dorești să te întorci în România, dacă ești în străinătate? Statul poate să facă multe lucruri care nu sunt favorabile businessului și, de aceea, cred că rolul nostru este să dăm deoparte barierele care stau în fața investitorilor. Dvs., oamenii de afaceri, nu aveți nevoie de un stat care să vă îndrume în ceea ce faceți, ci aveți nevoie de un stat care să nu vă pună bariere în ceea ce faceți", a subliniat Borc.

Potrivit oficialului, în România trebuie stimulată producția, iar pentru asta este nevoie de dezvoltarea infrastructurii mari, în care educația și sănătatea să joace un rol important.

"Ne-am gândit la ceea ce se poate propune pentru România. Lucrul cel mai important este să stimulăm, din nou, producția românească oriunde în România. Vom avea nevoie de o întreagă constelație în jurul unei capacități de producție. Asta înseamnă că avem nevoie infrastructură mare, dar și de infrastructură în mediul rural. Este nevoie de o rețea de sănătate, de o rețea de educație, de un mediu curat și sănătos și de un stat care să fie mult mai prietenos cu investitorii. Un stat care să funcționeze mai mult în mediul online, să ne mutăm spre e-Government, în așa fel încât antreprenorul care are o mică făbricuță într-un oraș mic sau într-o zonă rurală să nu fie nevoit să stea ore în șir la coadă la administrația fiscală, ci să poată să-și facă documentele seara pe internet după ce copiii s-au culcat. Când spun o rețea de sănătate, mă refer la faptul că poți ajunge într-un timp rezonabil la o policlinică, la un spital regional. De asemenea, să ai o școală, un învățământ profesional într-o rază rezonabilă de acțiune. Nu se poate concepe o producție românească fără acces la infrastructură de transport și digitală, fără educație și fără sănătate", a subliniat ministrul vicepremierul Borc.

În opinia acestuia, rolul Ministerului Economiei "în toată această poveste" este transformarea sa dintr-un gestionar de întreprinderi de stat într-un strateg.

"În Ministerul Economiei va trebui să ieșim din această atitudine de CEO, de holding, și să facem doar strategia societăților în care statul trebuie să fie acționar. Pentru a face asta, ne trebuie o bună guvernanță a întreprinderilor de stat. Am scos la concurs 10 posturi în Consiliul de Administrație și de Supraveghere. Am făcut un apel și pe Facebook, iar cei care vor să aplice să nu se uite la remunerația primită ca membru de CA, să nu se uite la riscurile pe care le implică o astfel de decizie. Să se gândească la faptul că este o provocare, o tentație de a face mai bine în cariera profesională. De multe ori, patriotismul este rău înțeles, dar a face un bine public nu este deloc de rușine, este de apreciat", a afirmat Costin Borc.

Datele oficiale publicate de Institutul Național de Statistică arată că Germania rămâne, și în 2015, partenerul comercial numărul 1 al României. Astfel, importurile din Germania au însumat 12,5 miliarde de euro, cu 11,3% mai mari decât în 2014, iar exporturile s-au cifrat la 10,8 miliarde euro, în creștere cu 6,8% față de anul anterior.

Volumul schimburilor comerciale între cele două state a însumat 23,3 miliarde de euro (+9,3%). Cele mai importante grupe de produse în cadrul schimburilor comerciale între România și Germania sunt: mașini și aparate, mijloace și materiale de transport, metale comune.

La nivel general, schimburile comerciale ale României au însumat, anul trecut, 117,5 miliarde de euro, în creștere cu 1,9% față de 2014.

Pe de altă parte, conform datelor Ministerului Economiei, România a înregistrat, anul trecut, în relațiile comerciale cu Germania, al treilea cel mai mare deficit, în cuantum de 1,697 miliarde de euro. Primele două locuri au fost ocupate de China, cu peste 2,36 miliarde de euro, respectiv de Ungaria (2,068 miliarde euro).

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România), înființată în 2002, este reprezentanța oficială a economiei germane în România și numără peste 530 de firme-membre. AHK România susține firmele germane la intrarea lor pe piața românească și companiile românești interesate de piața germană și oferă companiilor o platformă importantă pentru networking, schimb de informații și experiențe.

CCIFER reunește în prezent aproape 500 de companii membre, cu capital francez și românesc, reprezentând 15% din PIB-ul României și peste 125.000 de locuri de muncă.

Sursa: Agerpress