Ministrul Finantelor sustine ca insolventa ar feri TVR de procese cu creditorii si i-ar da posibilitatea sa se reorganizeze

Data publicarii: 05-04-2016 | Economie

Ministerul Finantelor Publice ia in calcul, in acest moment, intrarea in insolventa a Televiziunii Romane din cauza datoriilor foarte mari pe care societatea le are si pentru a-i oferi un ragaz sa se restructureze si sa se reorganizeze, a declarat marti ministrul Finantelor, Anca Dragu.

"Există în acest moment un stoc de datorii pe care Televiziunea Română îl are și, în felul acesta, se pot declanșa tot felul de procese împotriva acesteia. Într-o perioadă de insolvență, o companie poate trece printr-un proces de restructurare și reorganizare care să îi asigure, pe termen lung, o dezvoltare corectă", a explicat Anca Dragu.

Ea a precizat că Ministerul a formulat câteva opțiuni pentru rezolvarea situației de la TVR, care vor fi discutate, însă decizia finală va fi luată de Parlament.

"Noi am formulat câteva opțiuni, acestea vor fi discutate și probabil decise de către Parlament", a subliniat Dragu.

Ministerul Finanțelor Publice a transmis luni conducerii Parlamentului o informare cu privire la situația financiară și juridică a Societății Române de Radiodifuziune și a Societății Române de Televiziune ca urmare a aspectelor constatate de către Curtea de Conturi, în care arată că cei doi ordonatori de credite au denaturat situațiile financiare centralizate ale instituțiilor publice.

"În urma misiunii cu tema auditul financiar al contului general de execuție a bugetului de stat pe anul 2014 la Ministerul Finanțelor Publice, Curtea de Conturi a stabilit că ordonatorii principali de credite Televiziunea Română și Societatea Română de Radiodifuziune (entități finanțate din venituri proprii și alocații de la bugetul de stat) au denaturat situațiile financiare centralizate ale instituțiilor publice (bilanțul instituțiilor publice). Această stare de fapt a fost generată de neclaritatea statutului acestora, cele două entități declarându-se ca fiind alte unități economice de stat, netransformate în societăți comerciale sau regii autonome, când de fapt nu sunt nici instituții publice nici societăți comerciale", se arată în documentul semnat de ministrul Finanțelor, Anca Dragu.

Pentru soluționarea problemei cu privire la statutul juridic al celor două societăți și a situației financiare precare a SRTv, ministerul a identificat următoarele variante: reorganizarea celor două societăți ca instituții publice finanțate fie integral de la bugetul de stat, fie din venituri proprii și subvenții acordate de la bugetul de stat, fie integral din venituri proprii.

Alte soluții ar fi adoptarea în regim de urgență a unui proiect de lege care să prevadă reorganizarea SRR și SRTv și stabilirea modului de finanțare a instituțiilor nou-înființate, rectificarea legii bugetului de stat pe anul 2016 pentru includerea în finanțare a acestor instituții, ocazie cu care se identifică sursele de acoperire a majorării cheltuielilor bugetare, intrarea SRTv în insolvență cu adoptarea unui proiect de lege în regim de urgență prin care să se completeze legea 41/1994.

"Menționăm că reorganizarea SRTv ca instituție publică presupune că deficitul bugetar general consolidat s-ar majora la nivelul unui an cu circa 100 milioane de lei, iar în anul 2016 impactul asupra deficitului bugetar ar fi de 410 milioane de lei (datorii comerciale și cheltuieli de funcționare)", se mai arată în informare.

Sursa: Agerpress