Angela Merkel: Reducerea datoriei Greciei nu este posibila conform reglementarilor din zona euro

Data publicarii: 06-04-2016 | Economie

O reducere a valorii nominale a datoriei Greciei (haircut) nu este posibila conform reglementarilor din zona euro, a afirmat, marti, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, adaugand ca Berlinul vrea o finalizare rapida a evaluarii progreselor inregistrate de Atena in procesul de implementare a reformelor cerute de creditorii internationali in schimbul asistentei financiare, transmit AP si Reuters.

Angela Merkel s-a întâlnit, marți, cu directorul general al FMI, Christine Lagarde. Fondul Monetar Internațional participă la al treilea pachet de asistență financiară ce va fi acordat Greciei, în valoare de 85 miliarde de euro (93,79 miliarde de dolari), cu condiția ca ceilalți creditori să reducă povara datoriei Greciei.

Germania, deși a insistat ca FMI să ia parte la programul de asistența financiară, a anunțat că o reducere a datoriei Greciei nu poate fi discutată până când Atena nu demonstrează că îndeplinește solicitările creditorilor (Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internațional, Banca Centrală Europeană și Fondul de susținere a zonei euro (MES)).

"Nu este o solicitare a Guvernului de la Berlin să nu existe o ștergere a datoriei, ci mai degrabă, în opinia noastră, în zona euro nu este posibilă, din punct de vedere legal, o astfel de acțiune", le-a declarat jurnaliștilor Angela Merkel, după întâlnirea cu Christine Lagarde și alți lideri mondiali.

Premierul elen Alexis Tsipras speră că o finalizare cu succes a evaluării creditorilor internaționali, care ar urma să deblocheze fonduri estimate la cinci miliarde de euro, va deschide calea unor negocieri privind atenuarea poverii datoriei Greciei.

Cei cinci miliarde de euro sunt necesari pentru achitarea împrumuturilor de la FMI, a bondurilor care ajung la scadență de la BCE și a facturilor neplătite din țară.

Christine Lagarde a dat asigurări că FMI este "determinat să continue să ajute Grecia".

Discuțiile dintre Grecia și reprezentanții creditorilor au fost reluate luni după-amiază la Atena, pe un fond tensionat după publicarea de către Wikileaks a unui document asupra negocierilor dintre Atena și creditorii ei, în care reprezentanții Fondului evocă posibila intrare în incapacitate de plată a țării.

Ministrul elen de Finanțe, Euclide Tsakalotos, a prezentat noile măsuri pe care Guvernul ar urma să le adopte pentru a obține aprobarea creditorilor cu privire la programul de redresare a economiei. Acest program se bazează pe acordul încheiat în vara anului trecut cu privire la un nou împrumut de 86 de miliarde de euro acordat Greciei în schimbul unor noi măsuri de austeritate.

Potrivit unei surse guvernamentale, proiectul de lege cu privire la reforma pensiilor, precum și o nouă reformă a fiscalității, vor fi în centrul negocierilor cu creditorii, pe care Guvernul de la Atena vrea să le finalizeze imediat, fără ca creditorii să ceară noi măsuri suplimentare nerealiste.

Potrivit presei, creditorii ar vrea un compromis cu privire la noi măsuri suplimentare care să permită realizarea unor economii suplimentare de până la 5,4 miliarde de euro, ceea ce ar provoca mânia sindicatelor. În schimb, oficialii de la Atena ar vrea o încheiere rapidă a procedurilor de evaluare pentru a putea demara o discuție cu privire la o nouă reducere a datoriei publice a Greciei.

Însă, aceste negocieri vin la câteva zile după ce Wikileaks a publicat ceea ce organizația prezintă a fi o transcriere a unei conferințe telefonice ce a avut loc la 19 martie între Poul Thomsen, șeful Departamentului Europa al Fondului, și colega sa Delia Velculescu, șefa misiunii FMI pentru Grecia, care este prezentă și la discuțiile de luni. Cei doi se plâng de ritmul lent al discuțiilor și diferențele dintre previziunile economice pentru Grecia ale europenilor și cele ale FMI și menționează și strategia ce trebuie adoptată în cursul negocierilor.

În acest context, Thomsen întreabă: "Cum se va ajunge atunci la o decizie? În trecut, a fost luată numai o dată decizia și a fost atunci când ei (grecii) duceau serios lipsă de bani intrați în default" (incapacitate de plată — n. r.).

"Și este posibil ca acest lucru să se întâmple din nou. Iar în acest caz, se tărăgănează până în iulie și în mod clar că europenii nu vor discuta în lunile dinainte de Brexit", a adăugat el, referindu-se la referendumul britanic din 23 iunie.

"Sunt de acord că avem nevoie de un eveniment, dar nu știu care va fi", a declarat, puțin mai târziu, Delia Velculescu.

Somat, sâmbătă, de premierul grec, Alexis Tsipras, să ofere explicații cu privire la aceste declarații, directorul general al FMI, Christine Lagarde, s-a limitat să răspundă că discuțiile cu privire la datoria Greciei sunt departe de a se încheia cu un program acceptabil de către FMI.

Guvernul grec de stânga acuză în mod regulat FMI că exagerează cu o austeritate contraproductivă, în timp ce țara se confruntă în prima linie cu criza migrației.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: