Isarescu: BNR si guvernul nu au renuntat la continuarea demersurilor pentru recuperarea tezaurului

Data publicarii: 06-04-2016 | Economie

Banca Nationala a Romaniei (BNR) si guvernul, indiferent de orientarea politica, nu au renuntat la continuarea demersurilor pentru recuperarea tezaurului, se arata in discursul guvernatorului bancii centrale, Mugur Isarescu, sustinut la cea de-a XXIV-a editie a Simpozionului "Cristian Popisteanu", si publicat pe site-ul institutiei.

"Nici BNR, nici guvernul român, indiferent de orientarea ideologică, nu au renunțat la continuarea demersurilor pentru recuperarea tezaurului Băncii Naționale a României. Reamintesc doar că de-a lungul celor două decenii interbelice guvernul de la București nu a încetat să aducă această problemă pe agenda întâlnirilor bilaterale desfășurate la Copenhaga, Londra, Varșovia, Geneva etc.", a spus Isărescu

El a adăugat că, în practica relațiilor dintre băncile centrale, funcționează cutuma încrederii reciproce.

"Astfel, în condițiile grele ale celui de-al Doilea Război Mondial, BNR a primit la rândul său un tezaur în depozit, trei tone de aur aparținând Băncii Poloniei, aur pe care l-a restituit integral și necondiționat la sfârșitul războiului. În același timp, vă reamintesc că România a permis și a sprijinit, în septembrie 1939, evacuarea întregului tezaur de aur aparținând băncii centrale din Polonia — 83,5 tone, precum și a bunurilor din patrimoniul cultural și artistic al acestei țări, în pofida amenințărilor Germaniei. România a respectat tratatul său de alianță cu Polonia, plătind, însă, cu viața prim-ministrului de la acea dată, Armand Călinescu, asasinat la câteva zile după trecerea tezaurului polonez prin România, la 21 septembrie 1939", a menționat guvernatorul BNR.

În plus, șeful BNR a reamintit că se împlinește un secol de la plecarea tezaurului românesc, iar Banca Națională a României consideră în continuare că este de datoria sa să întreprindă toate demersurile necesare pentru ca aceste valori să revină acasă.

Sursa: Agerpress