Pfizer renunta la preluarea Allergan cu suma de 150 de miliarde de dolari

Data publicarii: 06-04-2016 | Economie

Compania americana Pfizer Inc renunta la planificata achizitionare de 150 miliarde de dolari a rivalei Allergan Plc, dupa ce administratia Obama a luat in vizor tranzactia in urma careia Pfizer si-ar fi mutat sediul fiscal in Irlanda, unde este inregistrat si Allergan, pentru a beneficia de o taxa pe companii mai mica, transmite MarketWatch, care citeaza surse ce au dorit sa-si pastreze anonimatul.

În Irlanda, taxa pe companii este de 12,5%, față de 35% în SUA. Allergan încă derulează majoritatea operațiunilor din New Jersey (SUA).

Cele două companii farmaceutice urmau să anunțe tranzacția miercuri dimineața, după ce Consiliul de Administrație al Pfizer a decis marți oprirea negocierilor, susțin sursele. Dacă Pfizer ar fi preluat Allergan — producătorul Botox — ar fi devenit cel mai mare producător mondial de medicamente.

Marți, acțiunile Allergan au scăzut cu 15%, un indiciu că mulți investitori se așteptau la eșecul tranzacției. Titlurile Pfizer au urcat cu 2,1%.

În 2014, Pfizer a încercat fără succes să preia producătorul britanic de medicamente AstraZeneca Plc, pentru 118 miliarde de dolari.

Preluarea Allergan de către Pfizer ar fi dat naștere unui colos farmaceutic cu o valoare de piață de 330 miliarde de dolari și vânzări anuale de peste 60 de miliarde de dolari, devansând cu mult actualul număr doi de pe piața farmaceutică americană, Merck & Co, care realizează vânzări anuale de aproximativ 40 de miliarde de dolari.

Începând din 2014, sectorul farmaceutic a trecut printr-un val de fuziuni și achiziții, în urma căruia marii producători de medicamente și-au preluat rivalii mai mici, iar numărul producătorilor de medicamente generice s-a redus în urma consolidării.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: