Voinea (BNR): Programul Prima Casa si-a facut treaba si poate sa continue; riscul unui soc de dobanda este indepartat

Data publicarii: 07-04-2016 | Economie

Programul Prima Casa si-a facut treaba si poate sa continue, mai ales ca riscul cresterii bruste a dobanzilor pe piata interbancara (ROBOR) este redus in lipsa altor evolutii negative in economie, a declarat joi viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Liviu Voinea.

El a răspuns unei întrebări cu privire la faptul că în Raportul asupra stabilității financiare din octombrie 2015, BNR atrăgea atenția asupra riscurilor pe care le presupun aceste împrumuturi.

"Analiza din raportul precedent era mult mai nuanțată. Una este să crească dobânda de la nivelul actual și alta este să crească peste nivelul la care a fost luat creditul. Pentru că majoritatea celor care au luat credit prin Prima Casă au luat la alte dobânzi, în 2010, 2013, 2014. Dobânzile s-au dus în jos semnificativ în ultimul an, ultimul an și jumătate. Mai mult, programul are niște condiții speciale: de avans, de dobândă (raportată la ROBOR, pe care Guvernul poate să o modifice), dar și-a propus să îi ajute pe tineri și pe cei cu venituri reduse să acceseze o casă și eu cred că și-a făcut treaba și că poate să continue. Dar este o decizie a Guvernului, nu a BNR. Însă, din punct de vedere al riscurilor, am făcut analize de impact, dar impactul pentru debit este mult mai mic atunci când îl privim din perspectiva raportului dintre la cât ar ajunge dobânda dacă aceasta ar crește și dobânda la care a luat efectiv creditul. Dar, un șoc pe latura dobânzii ROBOR nu poate avea loc în situația în care nu se întâmplă nimic altceva în economie. Cu un mix adecvat de politici economice, un astfel de șoc este o perspectivă destul de îndepărtată", a subliniat Voinea.

În raportul din octombrie 2015, BNR sublinia faptul că perioada lungă de creditare pe acest program crește "senzitivitatea" la la rata dobânzii. În plus, gradul de îndatorare este mai ridicat comparativ cu debitorii cu credite imobiliare care nu au apelat la program, din cauza avansului mai mic suportat (minim 5% la Prima Casă, minim 15% la ipotecarele clasice în lei).

"Este utilă o analizare a utilității măsurii programului 'Prima Casa', acordat în condițiile actuale, și a contextului în care acesta mai aduce o valoare adăugată superioară vulnerabilităților pe care le creează. În perioada următoare, riscurile creditelor acordate prin acest program s-ar putea majora în eventualitatea creșterii ratei dobânzii. O analiză de senzitivitate a gradului de îndatorare la o creștere a ratei dobânzii indică un efect important în cazul creditelor acordate prin programul 'Prima Casa'", se arată în Raportul asupra stabilității financiare publicat de BNR în octombrie.

Sursa: Agerpress