BCE este pregatita sa actioneze, pe fondul incertitudinilor privind perspectivele economiei mondiale si a presiunilor deflationiste

Data publicarii: 07-04-2016 | Economie

Banca Centrala Europeana este pregatita sa adopte noi masuri de relaxare a politicii monetare, pe fondul incertitudinilor privind perspectivele economiei mondiale, a afirmat, joi, seful BCE, Mario Draghi, la prezentarea raportului anual al institutiei, transmite Reuters.

2016 va fi un alt an dificil pentru BCE, "ne confruntăm cu incertitudini privind perspectivele economiei mondiale, cu o continuare a presiunilor deflaționiste și întrebări privind direcția Europei și rezistența sa la noi șocuri", a explicat Mario Draghi.

Joi, BCE a publicat și minuta de la ultima ședință de politică monetară, din 10 martie, când a redus, pentru prima dată în istoria instituției, dobânda de bază la nivelul zero și a majorat peste așteptări achizițiile lunare de obligațiuni de la 60 până la 80 de miliarde de euro. Prin aceste decizii, BCE vrea să oprească răspândirea inflației extrem de scăzute la ansamblul economiei.

Draghi a insistat că "BCE nu va ceda la inflația scăzută", un mesaj care, susțin analiștii, arată determinarea de a acționa, posibil prin modificarea programului de achiziții sau prin alte măsuri.

Și economistul șef al BCE, Peter Praet, a scos în evidență disponibilitatea instituției de a adopta noi măsuri dacă va fi necesar", a dat asigurări oficialul BCE.

Draghi a afirmat că măsurile de relaxare cantitativă (QE) vor majora creșterea economiei zonei euro cu aproximativ 1,5 puncte procentuale în perioada 2015 — 2018. Adjunctul său, Vitor Constancio, a întărit acest mesaj, dar a cerut guvernelor să contribuie la stimularea creșterii.

"BCE a făcut și va continua să facă tot ce este necesar pentru a asigura stabilitatea prețurilor, care implică acum și stimularea creșterii economiei. Totuși, și alte forțe politice trebuie să acționeze, prin adoptarea reformelor necesare pentru reducerea șomajului și majorarea cheltuielilor, pentru stimularea creșterii", a afirmat Constancio.

Săptămâna trecută, Klaas Knot, membru în Consiliul guvernatorilor BCE, a avertizat că Banca Centrală Europeană se apropie de limitele politicii sale monetare și o nouă majorare a programului său de achiziții de active ar putea provoca temeri privind legalitatea și stabilitatea financiară.

"O nouă majorare a programului de achiziții de active va duce la creșterea tensiunilor, din cauza interdicției finanțării monetare", a afirmat Klaas Knot, care este și guvernator al Băncii Centrale a Olandei. Reglementările UE nu permit BCE să finanțeze direct cheltuielile guvernamentale.

Măsurile de relaxare cantitativă (QE) au dus, de asemenea, la "riscuri mai ridicate ale unor efecte secundare nedorite, cum ar fi rostogolirea împrumuturilor cu probleme, creșterea inegalităților legate de avere și dependența de ratele scăzute ale dobânzilor", a declarat Knot.

Acesta a explicat că o altă potențială consecință este ca guvernele să devină mai puțin înclinate să lucreze la reforme structurale și să-și reducă datoria, ținând cont de generozitatea politicii monetare.

"Este necesar mai mult timp pentru a evalua impactul măsurilor de politică monetară deja adoptate", susține oficialul BCE.

Sursa: Agerpress