Dragu (MFP): Cresterea indemnizatiei pentru mame ar putea avea loc dupa rectificarea din iulie-august

Data publicarii: 07-04-2016 | Economie

Cresterea indemnizatiei pentru mame ar putea avea loc dupa rectificarea bugetara de la sfarsitul lunii iulie - inceputul lunii august, a declarat, joi, ministrul de resort, Anca Dragu, la Europa FM.

'Pentru mămici încă așteptăm să vedem cum evoluează economia în general și încasările bugetare și la rectificarea bugetară vom realoca sume. Am discutat cu consilierul economic al președintelui și i-am spus că încercăm să găsim resurse pentru această lege care crește indemnizația pentru mămici', a spus Dragu.

Ea a precizat că se așteaptă ca președintele Klaus Iohannis să promulge legea și a precizat că rectificarea bugetară va avea loc la sfârșitul lunii iulie — începutul lunii august.

În ceea ce privește pachetul antisărăcie, șeful MFP a arătat că acesta vizează indirect creșterea natalității.

'Pachetul antisărăcie, pachetul lansat în educație, toate aceste pachete vizează, indirect, și creșterea natalității. Acesta este un subiect de termen lung. Măsurile se vor vedea într-un termen foarte lung. În primul rând societatea trebuie să aibă o încredere. Orice viitoare mamă trebuie să aibă încredere în mersul economiei, să vadă niște măsuri de sprijin real și pe o perioadă mai lungă de timp pentru a o face să decidă să aibă un copil, doi sau trei. În momentul în care vedem măsuri fluctuante, economia poate nu merge foarte bine, la nivelul fiecărei persoane se pune întrebarea: 'Oare e bine să am un copil acum?', a arătat ministrul Finanțelor.

Plenul Camerei Deputaților a adoptat în data de 30 martie proiectul de lege prin care se elimină plafonul maxim al indemnizației lunare pentru creșterea copilului și prin care se stabilește că indemnizația va fi acordată până când copilul împlinește doi ani.

Persoanele care timp de doi ani au realizat minim 12 luni venituri supuse impozitului beneficiază de concediu pentru creșterea copilului timp de doi ani și timp de trei ani pentru copilul cu handicap, după cum prevede unul dintre articolele acestui proiect de lege.

În inițiativa legislativă se mai prevede că indemnizația lunară pentru creșterea copilului este de 85% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni lucrate din ultimii doi ani, anterior datei nașterii copilului.

Indemnizația minimă nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe țară garantat, iar plafonul maxim, de 3.400 de lei, pentru indemnizația pentru creșterea copilului a fost eliminat.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: