Borc (Ministerul Economiei): Doar 15% dintre exportatori sunt intreprinderi cu capital romanesc

Data publicarii: 08-04-2016 | Economie

Cheia pentru stimularea exporturilor este cresterea numarului de exportatori, in acest moment doar 15% din firmele care se ocupa de acest domeniu avand capital romanesc, a declarat, vineri, Costin Borc, ministrul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri, intr-o conferinta de specialitate.

"Câteodată ne focalizăm unde nu trebuie. Aș vrea să nu șocheze ceea ce spun. România nu este un slab exportator, România este o țară care numără puțini exportatori. Dacă vrem să creștem exportul, trebuie să creștem acele întreprinderi care pot să facă export, acele întreprinderi care pot să concureze pe piața unică. Noi suntem pe locul 53 la nivel mondial la exporturi și pe locul 17 la nivelul Uniunii Europene. Exporturile reprezintă 30% din PIB", a spus Borc.

Acesta a precizat că 22.000 de societăți dintre cele 750.000 înregistrate la Registrul Comerțului sunt societăți care fac export.

"85% dintre companiile exportatoare sunt filiale locale ale unor grupuri străine. Doar 15% din exportatori sunt întreprinderi cu capital românesc. Sunt doar 50 de companii cu capital românesc cu o cifră de afaceri mai mare de 100 milioane euro. Cheia pentru potențarea exporturilor este creșterea numărului de exportatori", a afirmat ministrul Economiei.

Sursa: Agerpress