Gazprom sustine ca monopolul sau asupra exportului gazelor rusesti spre Europa este in interesul statului

Data publicarii: 10-04-2016 | Economie

Grupul rus Gazprom considera ca daca producatorii independenti de gaze vor avea acces la conductele de export va aparea concurenta in randul furnizorilor rusi de energie, ceea ce ar fi in dezavantajul statului, a declarat sambata directorul general adjunct de la Gazprom, Valery Golubev, pentru RIA Novosti.

"Dacă vorbim de politica noastră europeană de export printr-un singur canal, aceasta este în interesul nostru național. De ce să creăm competiție între noi?" a declarat Golubev.

În prezent Gazprom are monopolul pentru exporturile de gaze naturale rusești prin sistemul de gazoducte. Potrivit surselor, Rosneft, cea mai mare companie petrolier rusească, precum și producătorul independent de gaze Novatek au cerut recent Ministerului rus al Energiei autorizația de a exporta gaze naturale în Europa via sistemul de conducte.

"Trebuie să înțelegem cine va beneficia de pe urma acestei decizii? Rosneft? Desigur. Este însă benefic și pentru statul rus? Nu. De ce să acordăm producătorilor ruși independenți acces la export când pot câștiga la fel de mult de pe piața internă cât ar câștiga peste hotare, ținând cont de prețul mediu în Europa minus costurile de transport" a apreciat Golubev.

Gazprom asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei, iar jumătate din aceste livrări trec prin Ucraina.

Sursa: Agerpress