Banca Mondiala si-a redus estimarile privind cresterea economica inregistrata de statele est-asiatice in 2016 si 2017

Data publicarii: 11-04-2016 | Economie

Banca Mondiala si-a redus estimarile privind cresterea economica inregistrata in 2016 si 2017 de statele in curs de dezvoltare din Asia de Est si Pacific, adaugand ca perspectivele sunt afectate de riscuri precum incertitudinile cu privire la evolutia economiei chineze, volatilitatea de pe pietele financiare si continua scadere a preturilor la materiile prime, informeaza Reuters.

Într-un raport publicat luni, Banca Mondială prognozează că statele în curs de dezvoltare din Asia de Est și Pacific, o regiune în care este inclusă și China, vor înregistra în acest an o creștere de 6,3%, urmată de un avans de 6,2% în 2017, ceea ce reprezintă o încetinire față de creșterea de 6,5% înregistrată în 2015. Comparativ, în precedentele estimări publicate în luna octombrie, Banca Mondială estima că regiunea va înregistra o creștere economică de 6,4% în 2016 și un avans de 6,3% în 2017.

Această încetinire a ritmului de creștere preconizată de Banca Mondială se datorează în principal reducerii ritmului de creștere în China, a cărei economie ar urma să crească cu 6,7% în 2016 și cu 6,5% în 2017, după un avans de 6,9% în 2015.

"Țările din regiune ar trebui să adopte politici fiscale și monetare care să le reducă expunerea la riscurile globale și regionale și să continue cu reformele structurare destinate stimulării productivității", a declarat economistul șef al Băncii Mondiale pentru regiunea Asia de Est și Pacific, Sudhir Shetty.

Printre posibilele riscuri la adresa acestor estimări menționate de Banca Mondială se numără o revenire sub așteptări în economiile avansate, o încetinire mai rapidă decât se preconizează a economiei chineze, precum și creșterea volatilității pe piețele financiare care ar putea duce la o înăsprire a condițiilor monetare și ar avea efecte negative asupra economiei reale. În plus, continua scădere a prețurilor la materii prime ar avea un impact negativ asupra marilor exportatori de materii prime și ar reduce cheltuielile publice și investițiile.

Săptămâna aceasta vor avea loc la Washington reuniunile de primăvară ale Reuniunea Fondului Monetar Internațional și Băncii Mondiale, cele două instituții create în urma acordurilor de la Bretton Woods din 1944.

Sursa: Agerpress