Oprescu (SNFP), despre proiectul Legii salarizarii: La prima vedere nu identificam o crestere pe salariile mici

Data publicarii: 11-04-2016 | Economie

Sindicatul National al Functionarilor este in proces de evaluare a proiectului Legii salarizarii, insa, la prima vedere, nu a identificat o crestere salariala pe salariile mici, a declarat luni, pentru AGERPRES, presedintele sindicatului, Sebastian Oprescu.

"La prima vedere nu există nicio creștere salarială dar, în schimb, constituie premisele echivalării salariilor pe funcțiile publice, pentru ceea ce ne-am bătut până acum. Pe creșterea salarială nu văd nicio diferență față de ce a fost până acum, în condițiile în care premierul a și spus că vor fi niște creșteri salariale pentru anumite categorii de funcționari sau pe categorii din administrația publică. Noi suntem într-un proces de evaluare a acestei legi. Mâine vom avea Consiliul tripartit la nivelul Ministerului Muncii, ocazie cu care probabil vom avea puncte de vedere și mai multe clarificări. La ora aceasta nu identificăm o creștere salarială pe salariile mici", a spus Oprescu.

Potrivit notei de fundamentare, proiectul urmărește eliminarea suprapunerilor salariale datorate creșterii salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, care a condus la suprapunerea primelor 24 de clase de salarizare din Legea-cadru nr.284/2010, eliminarea nivelurilor diferite de salarizare pentru aceeași funcție, în cadrul aceleiași instituții, eliminarea egalizării salariilor pentru persoane cu vechime în muncă diferită, eliminarea suprapunerilor salariale pentru angajații care au studii diferite (studii superioare, studii medii, studii generale), stabilirea și calcularea salariilor în baza unui singur act normativ, eliminându-se vidul legislativ, mai ales pentru personalul nou-încadrat etc.

Astfel, raportul între salariul de bază minim și cel maxim în sectorul bugetar va fi de 1 la 12. Cel mai mic salariu de bază va fi de 1.250 lei, pentru funcții cu studii medii și generale, iar cel mai mare de 15.000 lei, pentru funcția cu cea mai mare responsabilitate în stat. Salariile de bază pentru fiecare funcție vor fi stabilite, în raport de studii, grade/trepte profesionale și gradații. Promovarea în grade/trepte profesionale se va face de regulă pe un post vacant, din 3 în 3 ani, sau conform unor reglementări din statutele proprii.

De asemenea, în nota de fundamentare se precizează că avansarea în gradații se va face din 5 în 5 ani, cu excepția primei gradații care se va acorda după 3 ani.

Efortul financiar brut necesar implementării proiectului de ordonanță de urgență va fi de 2,344 miliarde de lei, iar impactul net va fi de 1,503 miliarde de lei.

Sursa: Agerpress