Robert Negoita (AMR): Este nevoie reala de o lista neagra a constructorilor din Romania

Data publicarii: 12-04-2016 | Economie

Romania are nevoie reala de o lista neagra a constructorilor, precum si de standarde generale cost si de calitate, a declarat, marti, Robert Negoita, presedintele Asociatiei Municipiilor din Romania (AMR), in cadrul conferintei "Mecanisme pentru o piata in dezvoltare", organizata de Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii (FPSC).

'O lege a achizițiilor publice trebuie să fie clară, nu cu interpretări. Vrem procedură simplificată, dacă îndeplinim două condiții: să se facă standarde de cost generale, fără să depășești un plafon, respectiv să avem standarde de calitate. Din moment ce va exista un plafon de preț clar și nu te poți duce mai sus, nu mai poți fura. Am pierdut enorm de mulți bani europeni, pentru că nu am fost în stare să facem proceduri standard de cost. E un calvar să participi la o licitație publică. De ce să nu mergem pe o chestiune simplificată? Avem nevoie de o reală listă neagră, pentru că sunt prea mulți constructori neserioși, agenți economici neserioși. E nevoie de o reglementare mai clară pentru autoritățile publice. Mediul de afaceri, în speță constructorii, trebuie să fie mai responsabili. Astfel, îi încurajăm pe cei mai serioși să facă treabă', a subliniat Negoiță.

Potrivit șefului AMR și primar al Sectorului 3, în România anului 2016 tentația autorității publice de a selecta constructorul ar trebui să nu mai fie de actualitate.

'Am stat în toamnă cu 500 de milioane de euro în cont, iar constructorii nu au fost capabili să execute lucrările la timp și am pierdut finanțarea europeană. Noi, ca Asociație a Municipiilor din România, am transmis deja punctul nostru de vedere. Vrem ca Legea achizițiilor publice să fie cât se poate de clară și cât se poate se simplă. Dacă eu am de construit o grădiniță, să am un caiet de sarcini standard, iar mie ca autoritate publică să-mi ia câteva zile să analizez. Discutăm de România anului 2016. Acum 15-20 de ani exista, probabil, tentația ca autoritatea publică să selecteze ea constructorul. Eu cred că acea tentație a trecut de mult. Noi vrem să dormim liniștiți înainte de orice. Astăzi, pe legislația asta, faci cât poți de bine și tot liniștit nu dormi.

Avem un dosar de spețe în care vin trei auditori, adică cei de la ANAP (Agenția Națională pentru Achiziții Publice, n.r.) și care au trei păreri diferite. După ce se discută, pleacă cu lista de probleme la centru și vin de acolo cu o cu totul altă problemă', a afirmat Robert Negoiță.

Federația Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC) organizează, marți, conferința cu tema 'Mecanisme pentru o piață în dezvoltare', eveniment inițiat în raport cu situația economica la zi.

Participanții din cadrul conferinței își propun ca, în această ediție, să identifice mecanisme pentru o piață a construcțiilor în dezvoltare. Temele centrale ale evenimentului se concentrează pe: ce modificări apar și cum va evolua structura cererii de lucrări în construcții, cât de implicați vor fi antreprenorii și firmele de execuție de construcții, cum se prezintă segmentul de investiții, proiecte și finanțare în construcții și alte aspecte practice referitoare la programele de dezvoltare, care este ponderea investițiilor în construcții și ce impact are aceasta asupra sectorului, ce modalități de eficientizare a resurselor publice în noua lege a achizițiilor pot fi implementate.

Sursa: Agerpress