Italia lanseaza un fond de cinci miliarde de euro pentru a ajuta bancile cu probleme

Data publicarii: 12-04-2016 | Economie

Cele mai puternice banci din Italia, alaturi de companiile de asigurari si managerii de fonduri din peninsula, au acceptat luni seara sa infiinteze un fond de cinci miliarde de euro destinat sprijinirii bancilor cu probleme, in ideea de a calma ingrijorarile investitorilor cu privire la stabilitatea sectorului bancar italian, informeaza Financial Times.

Denumit "Atlas", după numele unui personaj din mitologie care susține cerul, fondul va beneficia de injecții de sute de milioane de euro de la UniCredit, Intesa Sanpaolo și UBI Banca, cele mai puternice bănci italiene. În schimbul finanțărilor oferite de băncile private, Guvernul italian a acceptat să revizuiască prevederile legislative privind falimentul pentru a facilita vânzarea creditelor neperformante.

"În următoarele zile vom face mai simplă și mai rapidă procedura falimentului astfel încât toate părțile implicate să își recupereze banii într-un interval de timp rezonabil", a declarat premierul italian Matteo Renzi. În prezent este nevoie, în medie, de opt ani în Italia, față de aproximativ doi ani în UE, pentru recuperarea creditelor neperformante. Bancherii consideră că această întârziere afectează capacitatea băncilor italiene de a vinde creditele neperformante.

Guvernul italian vrea să înlăture îngrijorările cu privire la sistemul bancar din peninsulă, care se confruntă cu credite neperformante în valoare de 360 de miliarde de euro, o treime din suma totală la nivelul zonei euro, și a înregistrat rezultate slabe la ultimele teste de stres derulate la nivelul Uniunii Europene.

Acordul cu privire la fondul "Atlas" va permite sprijinirea băncilor Banca Popolare di Vicenza și Veneto Banca, care trebuie să strângă în total aproape trei miliarde de euro pentru a-și consolida capitalul în săptămânile următoare.

Sursa: Agerpress